Nieuwsbrief LUMC
11 juni 2013
Nieuwsbrief 60 - Walaeus Bibliotheek  
De Walaeus Bibliotheek nieuwsbrief in een nieuw jasje
Dit is de eerste nieuwsbrief in de nieuwe stijl. In onze nieuwsbrief leest u ieder kwartaal actuele zaken over de Walaeus Bibliotheek. Ook leest u nieuwtjes op het gebied van tijdschriften, boeken, databanken, het zoeken en vinden van informatie en trends in wetenschappelijk publiceren op biomedisch gebied.
  Zomeropenstelling

Van maandag 15 juli t/m vrijdag 6 september is de Walaeus Bibliotheek geopend van 8.30u - 17.00u. In deze periode zijn er dus geen avondopenstellingen.
Open Access
De Walaeus WegWijzer Open Access is geheel vernieuwd en bevat nu onder meer een presentatie die onlangs door Walaeus-medewerkers gegeven werd over dit onderwerp. En sinds kort is het mogelijk om in Open Access te publiceren in 1500 Elsevier-tijdschriften, zoals de J Am Coll Cardiol. Een tijdschrift als The Lancet valt hierbuiten. Geaccepteerde manuscripten mogen in een repository worden geplaatst na embargo.
Walaeus WegWijzers
• De Walaeus WegWijzer PubMed is nieuw. Alle belangrijke zaken over PubMed staan hierin overzichtelijk bij elkaar, met relevante links zoals die naar de Leidse PubMed: www.lumc.nl/pubmed.

• De Walaeus Wegwijzer Dierproeven|Proefdierkunde is nieuw. Vanaf mei 2013 levert de Walaeus Bibliotheek een bijdrage aan de cursus Proefdierkunde waarin de deelnemers zal worden geleerd hoe zij literatuur kunnen vinden over dierproeven. Naar aanleiding daarvan is deze Wegwijzer samengesteld met literatuur over dit onderwerp en een grote verzameling links naar relevante informatiebronnen.

• Bekijk het overzicht met alle Walaeus Wegwijzers. Uw op- of aanmerkingen, aanvullingen en suggesties zijn welkom via walaeus@lumc.nl.
  DORA relativeert belang Impact Factor als beoordeelmaat wetenschappers

Recent is de San Francisco Declaration on Research Assessment verschenen: DORA. Men heeft als doel niet meer de Impact Factor te gebruiken voor het beoordelen van individuele wetenschappers - een Impact Factor zegt immers iets over een tijdschrift en weinig tot niets over individuele artikelen en/of auteurs. Zie ook het redactioneel van Bruce Alberts in Science van 17 mei j.l.
Bibliotheekintroducties
Iedere maand verzorgt de Walaeus Bibliotheek een introductie in het gebruik van de bibliotheek, behalve in de maanden juli en augustus. Vanaf september zullen er weer rondleidingen worden gegeven. U kunt zich telefonisch aanmelden (tel.nr. 526 3890) of u ter plekke aansluiten. Informatie over deze introductie is te vinden op de homepage onder Workshops en E-learningmodules.
Case Reports
De Cases Database is een gratis toegankelijke database die case reports verzamelt uit meer dan 200 tijdschriften. Inmiddels zijn hierin meer dan 25.000 case reports te vinden. Kijk voor meer informatie op deze pagina van BioMed Central.
  De medisch informatiespecialist op weg naar 2020

Medewerkers en studenten in het LUMC kunnen een beroep doen op de informatiespecialisten van de Walaeus Bibliotheek wanneer zij hulp nodig hebben bij literatuuronderzoek. Door veranderingen in de wereld van de informatievoorziening (Open Access, Open Data, digitalisering, Google Scholar etc.), verandert de rol van de informatiespecialist in de toekomst.
Lees verder
Meer nieuws
Al onze handleidingen zijn nu makkelijk te vinden op de website onder het kopje 'Handleidingen'.
172 nieuwe boeken  in de collectie
Check de nieuwe aanwinstenlijst van april en mei 2013.
Patiënten te laten vragen of hun hulpverlener zijn handen wel heeft gedesinfecteerd is net zo onzinnig als luchtvaartpassagiers laten vragen of hun piloot iets gedronken heeft.
Uit het proefschrift: Helping hands: strategies to improve hand hygiene compliance in hospital care / Anita Huis. – Proefschrift Nijmegen, 2013
Nieuwe online tijdschriften

JVIR Journal of Vascular and Interventional Radiology
European Thyroid Journal
Wat is nu precies 't verschil tussen PubMed, MEDLINE en PubMedCentral? Lees het na. #LUMC #PubMEd

De SFX links werken nu ook in de TRIP database (SFX komt naar voren nadat u (gratis) bent ingelogd in TRIP) #LUMC
© LUMC   |   Disclaimer   |   Privacy statement
Website   |   Reageren   |   Mijn gegevens   |   Doorsturen   |   Aanmelden   |   Afmelden