Nieuwsbrief LUMC
23 september 2013
Nieuwsbrief 61 - Walaeus Bibliotheek
  Bibliotheekintroducties, Workshops
en E-learningmodules


Op de donderdagen 10 oktober, 7 november en 12 december van 16.00-17.00 uur vinden bibliotheekintroducties plaats. U kunt zich telefonisch aanmelden (526 3890) of zich ter plekke aansluiten.

De Walaeus Bibliotheek biedt onderwijs op het gebied van informatievaardigheden. Veel onderwijs vindt plaats in de vorm
van e-learning modules. De komende periode bieden wij ook onderstaande workshops aan:
  • donderdag 31 oktober 2013 van 9.00-12.00 uur: Workshop bibliotheekgebruik voor secretaresses - deze workshop is speciaal ontwikkeld voor medewerkers van stafsecretariaten.
  • donderdag 7 november 2013 van 9.00-13.00 uur: Workshop informatievaardigheden voor verpleegkundigen en paramedici - deze workshop is speciaal ontwikkeld voor verpleegkundigen en is ook geschikt voor paramedici. Tijdens de workshop worden theorie en praktijk afgewisseld.

Walaeus WegWijzers

  • De Walaeus Wegwijzer Syndromen is vernieuwd. Er zijn enkele bronnen op het gebied van zeldzame ziekten toegevoegd.
  • De Walaeus Wegwijzer Retractions is geheel nieuw. Naast beleidsmatige informatie geeft deze Wegwijzer met name aan hoe informatie over retractions terug te vinden is in databases als PubMed, Web of Science en Embase. Ook wordt de blog Retraction Watch vermeld.
Adviescommissie Walaeus Bibliotheek
De rol van de Adviescommissie Walaeus Bibliotheek is het uitbrengen van advies betreffende de beleidsterreinen van de Walaeus Bibliotheek. Daarnaast fungeert zij als aanspreekpunt voor alle geledingen binnen het LUMC. Lees meer over de beleidsterreinen en over de samenstelling van de commissie.
Publicaties medewerkers Walaeus Bibliotheek
Een overzicht van publicaties van medewerkers van de Walaeus Bibliotheek kunt u vinden op onze website.
  400 Exemplaren Bad Pharma

De Walaeus Bibliotheek heeft met hulp van subsidie 400 exemplaren van het boek Bad Pharma aangeschaft. Bad Pharma is een internationale non-fictie bestseller over het dysfunctioneren van het medisch onderzoek dat betrekking heeft op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen (zie ook de ‘TEDtalk’ van de auteur op http://goo.gl/5MBOn). Nu kan dit boek door alle studenten van het LUMC geleend worden voor een studieopdracht in jaar 2 en een aan dit boek gewijd symposium.
Beall   Predatory publishers liggen nog steeds op de loer

In Nieuwsbrief 58 (oktober 2012) waarschuwden wij reeds voor zogenoemde "predatory", roofzuchtige uitgevers, die auteurs uitnodigen om in hun tijdschriften te publiceren, tegen betaling zoals dat werkt bij Open Access (OA). Echter, de kwaliteit van het review-proces en de continuïteit van het tijdschrift zijn veelal onduidelijk of aantoonbaar slecht. Deze tijdschriftuitgevers zijn slechts uit op het geld van de auteurs, reden waarom deze tijdschriften "predatory OA" worden genoemd. Auteurs hebben kans om een verleidelijke uitnodiging van een uitgever te ontvangen om tegen betaling te publiceren, zonder dat duidelijk is of deze uitgever wel betrouwbaar is. Hulp bij het herkennen van een "predatory publisher" wordt geboden in de recente Walaeus-presentatie, te vinden op de Walaeus WegWijzer Open Access. Bekijk ook het handige overzicht van "Predatory OA-tijdschriften" op http://scholarlyoa.com/publishers/.
Ons advies is: vermijd het publiceren in OA-tijdschriften die duidelijk niet in orde zijn. Ook het meewerken als editor of reviewer in minder betrouwbare OA-tijdschriften wordt afgeraden.
CardioNetworks Foundation
De CardioNetworks Foundation is een non-profit organisatie die in 2007 in Nederland is opgericht. Het doel is om medische kennis, met name op het gebied van de cardiologie, te verspreiden o.a. door websites te maken en te onderhouden. Een voorbeeld hiervan is ECG-Pedia; een online ECG-leerboek annex naslagwerk.
  Onderwerpsgidsen NLM

De National Library of Medicine (NLM), de maker van PubMed, heeft een aantal onderwerpsgidsen samengesteld. Deze gidsen kunnen startpunten zijn voor onderzoekers, artsen, verpleegkundigen, studenten en bibliothecarissen. Iedere gids identificeert relevante internetbronnen, waarvan de meeste gratis beschikbaar zijn. Op dit moment zijn de volgende gidsen beschikbaar: gezondheidsstatistiek, bibliotheekstatistiek, en conference proceedings. Binnenkort worden de gidsen op het gebied van genetica/genomica en geneesmiddeleninformatie gepresenteerd.
Meer nieuws
  • Het rapport The Value of Research Data, samengesteld door het Leidse CWTS (Centre for Science and Technology Studies), adviseert een bredere uitwisseling en beschikbaarstelling van onderzoeksdata door wetenschappers.
  • Een gratis cursus datamanagement, getiteld MANTRA, wordt aangeboden door de University of Edinburgh. Lees ook de folder
Aanwinsten
258 nieuwe boeken in de collectie, waaronder de 10-delige nieuwe Netter voor in de Handboekenkast. Check de nieuwe aanwinstenlijst van juni tot en met augustus 2013.
Betreurenswaardig is het, dat er zelfs in onze groote dagbladen, geen strengere censuur wordt uitgeoefend op het adverteeren van genees- en geheim-middelen.
Uit het proefschrift: Over "Vagotonie"/ Johan Cornelis Blok. MBDISS Blok [1913].
Behind the Headlines
Behind the Headlines is een service van de Britse NHS waarbij medisch nieuws dat in het nieuws' is wordt geanalyseerd op onbevooroordeeldheid en op evidence-base-gehalte. Lees over de werkwijze die NHS hanteert. Van dezelfde service maakt ook de Amerikaanse NIH gebruik op http://www.ncbi.nlm.nih.gov/
pubmedhealth/behindtheheadlines/
 
T/m 1 december 2013 is op proef gratis toegang voor LUMC tot ebooks van http://www.morganclaypool.com/page/lifesci op het gebied van moleculaire celbiologie, genomica e.d. #LUMC

Volg de Walaeus Bibliotheek op Twitter
© LUMC   |   Disclaimer   |   Privacy statement
Website   |   Reageren   |   Mijn gegevens   |   Doorsturen   |   Aanmelden   |   Afmelden