Nieuwsbrief LUMC
12 december 2013
Nieuwsbrief 62 - Walaeus Bibliotheek
  E-journals lezen op uw tablet: Browzine

Met de tablet app Browzine kunt u een groot aantal e-journals lezen van de Walaeus Bibliotheek en de Universiteitsbibliotheek Leiden. Deze app is op proef vanaf nu tot eind 2013 beschikbaar voor IPad en Android tablets en is gratis in de appstores te downloaden. U logt éénmalig in met uw ULCN-account om toegang te krijgen tot ca. 30% van onze e-journals. Daarna kunt u kiezen welke tijdschriften u op een virtuele leesplank zet. Vervolgens kunt u de afleveringen lezen, artikelen downloaden, annoteren, gegevens uitvoeren naar bijv. Reference Manager. Zie ook het nieuwsbericht van de Universiteitsbibliotheek Leiden.
Aangepaste openingstijden Walaeus Bibliotheek rond de feestdagen
De Walaeus Bibliotheek sluit op maandag 23 december om 17.00 uur en op dinsdag 24 december (kerstavond) om 16.00 uur. Aansluitend zijn we gesloten van woensdag 25 december 2013 tot en met woensdag 1 januari 2014. Op donderdag 2 januari 2014 sluiten we om 17.00 uur. In de periode dat wij gesloten zijn kunt u geleende boeken deponeren in de inleverbox in de garderobe (toegankelijk met een LUMC badge). De boeken worden op 2 januari als retour verwerkt in ons uitleensysteem.
De onderwijsgang kan – in principe - voor onderwijsdoeleinden gebruikt worden van maandag t/m vrijdag van 7.00 – 24.00 uur en is toegankelijk voor mensen met een LUMC badge.
Overlast door verbouwingen boven de Walaeus Bibliotheek
Op het Leidse Plein wordt de komende weken nog gewerkt aan het realiseren van de nieuwe prikpoli. De verbouwingswerkzaamheden vinden deels recht boven de Walaeus Bibliotheek plaats en zullen helaas ook leiden tot overlast voor onze bezoekers. Met de uitvoerder is afgesproken dat de werkzaamheden zoveel mogelijk plaatsvinden buiten onze openingstijden. Zo mag er alleen vóór 8.30 uur geboord worden en is de verwachting dat veel werkzaamheden tijdens de kerstvakantie zullen kunnen worden uitgevoerd.
  Bibliotheekcollectie

• 250 nieuwe (papieren) boeken zijn toegevoegd aan de collectie. Check de nieuwe aanwinstenlijst van november 2013.
• Vele actuele medische Open Access-boeken zijn te vinden op de site van uitgever InTech.
• De 7e editie van de Radiology Review Manual (2011) is fulltext online beschikbaar.
• Twee nieuwe Open Access-tijdschriften van Elsevier, twee dochtertijdschriften van de Int J Cardiol: IJC Heart and Vessels en IJC Metabolic and Endocrine.
• Een ander nieuw Open Access-tijdschrift van Elsevier betreft infectieziekten: ID Cases.
• 8 nieuwe E-books op het gebied van de orthopedie zijn beschikbaar gekomen (via LUMC-net, in de toekomst ook via ULCN)
Lees verder
over de E-books
PubMed nieuws
  • er zijn nieuwe MeSH-headings toegevoegd, zoals Dandruff, Portion Size, en Hope. Bij deze laatste staat te lezen: "only in context of mental process, not hope for increased research fund".
  • sinds kort kunnen gevonden artikelen in PubMed op relevantie worden gesorteerd.
  • PubMed Commons biedt de mogelijkheid om commentaar te geven op artikelen via PubMed – het betreft nu nog een afgesloten pilot, maar wordt binnenkort openbaar.
  • wijzigingen voor wat betreft de author affiliations – uitgevers gaan voortaan voor alle auteurs, en niet alleen de eerste, de affiliatie-gegevens zoals naam van de instelling waar een auteur werkt doorgeven zodat deze ook in PubMed te vinden zullen zijn.
  Jessica Langenhoff wint beurs

Op het jaarcongres van de KNVI (Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals) op 14 november heeft Jessica Langenhoff, informatiespecialist bij de Walaeus Bibliotheek, een beurs gekregen. Deze beurs is bestemd als bijdrage voor een posterpresentatie op het jaarlijkse congres van de EAHIL (European Association for Health Information and Libraries) in juni 2014 in Rome.
Lees verder
Meer nieuws
Ruim 7500 publicaties, waarvan 27% Open Access, uit de repository van TNO zijn raadpleegbaar via NARCIS. Er zijn inmiddels meer dan 800.000 publicaties uit 31 repositories beschikbaar.
Delpher is het centrale toegangspunt tot Nederlandse historische teksten uit de digitale collecties van een groot aantal wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen.
Lancet Respiratory Medicine
The Lancet Respiratory Medicine is zojuist fulltext beschikbaar gekomen en binnenkort ook te vinden via ULCN/SFX.



In tegenstelling tot de algemene opinie heeft geen enkele Nederlandse arts de eed van Hippocrates afgelegd bij het artsexamen van 1878 tot de invoering van de registratie volgens de wet BIG.
Proefschrift Rufus Ephesius : medicus Gratiosus / Hans Leopold Haak. – MBDISS Haak 2013
Agenda

Donderdag 9 januari 16.00 uur
Introductie Bibliotheekgebruik
Donderdag 6 februari 16.00 uur
Introductie Bibliotheekgebruik

U kunt zich aanmelden bij de informatiebalie.

“Zojuist van start gegaan: biorxiv.orghet biomedische antwoord op arxiv.org Lees ook http://news.sciencemag.org/biology/2013/11/new-preprint-server-aims-be-biologists-answer-physicists-arxiv … #LUMC

Volg de Walaeus Bibliotheek op Twitter
© LUMC   |   Disclaimer   |   Privacy statement
Website   |   Reageren   |   Mijn gegevens   |   Doorsturen   |   Aanmelden   |   Afmelden