Nieuwsbrief LUMC
14 februari 2014
Nieuwsbrief 63 - Walaeus Bibliotheek
  Ontwikkelingen bij UpToDate

UpToDate geeft snel en wetenschappelijk onderbouwd antwoord op klinische vragen. Onlangs zijn de vakgebieden Dermatologie, Psychiatrie en Chirurgie toegevoegd. Ook is het nu mogelijk om direct naar plaatjes te zoeken (selecteer Graphics) en deze rechtstreeks te downloaden in een PowerPoint presentatie. Daarnaast zijn er 120 medische calculators beschikbaar. LUMC-ers kunnen (zonodig met hun ULCN-account) dit artikel over het gebruik van UpToDate lezen.
Nieuwe interface Web of Science en Journal Citation Reports
Web of Science heeft sinds begin januari een nieuwe interface. In dit document kunt u zien wat de belangrijkste veranderingen zijn. De functionaliteit van de databank blijft ongewijzigd maar de bedoeling is dat het gebruiksgemak groter wordt. In de loop van het jaar zal ook Journal Citation Reports een nieuwe look krijgen.
Tablet-app Browzine blijft!
Na de proef met Browzine is door de Universitaire Bibliotheken Leiden besloten door te gaan met de tablet-app Browzine. Met Browzine kunt u een groot aantal e-journals tot 2005 terug lezen van de Walaeus Bibliotheek en de Bibliotheek van de Universiteit Leiden. U kunt de app, beschikbaar voor IPad en Android tablets, gratis downloaden in de app-stores. U logt éénmalig in met uw ULCN-account om toegang te krijgen tot ca. 40% van onze e-journals (vanaf 2005). Dit worden er gaandeweg meer, omdat Browzine nog bezig is contracten af te sluiten met uitgevers. Zie voor meer informatie ook het nieuwsbericht van de Universiteit Leiden.
  Walaeus WegWijzers

Bibliotheeknieuws
  • De informatiebrieven verpleegkunde en fysiotherapie (edities 2014) zijn verschenen. Ze bieden de desbetreffende doelgroepen een overzicht van relevante bronnen voor het vinden van literatuur en informatie over de dienstverlening door de bibliotheek.
  • 199 nieuwe boeken toegevoegd aan de collectie sinds 1 december 2013. Zie de aanwinstenlijst van januari 2014.
  • Een overzicht van presentaties en cursussen die we voor groepen organiseren vindt u op onze menukaart.
  Medische Geschiedenis

  • De National Library of Medicine biedt met Digital Collections een gratis toegankelijk online archief aan met biomedische boeken en video's op historisch gebied.
  • www.mgnportaal.nl documenteert en inventariseert de geschiedenis, geschiedbeoefening en activiteiten op het terrein van de geschiedenis van de geneeskunde, farmacie, tandheelkunde, diergeneeskunde en verpleegkunde in Nederland en zijn voormalige koloniën.
    Op dit portaal staat ook informatie over de Stichting Centrum Medisch-historische Documentatie en Medisch Erfgoed (SCME). Deze Stichting beheert het Kennis- en Documentatiecentrum voor Medische Geschiedenis in Urk, waarin onlangs ook een deel van de bibliotheekcollectie van het Instituut voor de Tropen is ondergebracht. De stichting houdt zich aanbevolen voor schenkingen van medische boekcollecties. Informatie ook via www.twitter.com/mgnportaal.
Nieuw aangeschaft
Ferri's clinical advisor 2014 / Fred F. Ferri. MEDBIB WB 100/2014-Ferri. Geplaatst bij de handboeken.
De kwaliteit van statistische analyses komt pas ter sprake bij tegenvallende resultaten
Proefschrift Groningen “New onset heart failure : origin and manifestation" / Franciscus P.J. Brouwers. – MBDISS Brouwers 2014
Agenda

Donderdag 6 maart 16.00 uur
Introductie Bibliotheekgebruik
Donderdag 3 april 16.00 uur
Introductie Bibliotheekgebruik

U kunt zich aanmelden bij de informatiebalie
Tot eind februari proeftoegang voor #LUMC tot Cochrane Clinical Answers http://cochraneclinicalanswers.com

Volg de Walaeus Bibliotheek op Twitter
© LUMC   |   Disclaimer   |   Privacy statement
Website   |   Reageren   |   Mijn gegevens   |   Doorsturen   |   Aanmelden   |   Afmelden