Nieuwsbrief LUMC
22 april 2014
Nieuwsbrief 64 - Walaeus Bibliotheek
Pakpapier   Bibliotheeknieuws
  • Misschien realiseert u zich dit niet, maar er zijn (nog steeds) tijdschriften die alleen op papier verschijnen. De Walaeus Bibliotheek heeft circa 35 van deze paper-only tijdschriften die u dus alleen in de bibliotheek kunt lezen, kopiëren of scannen. Bent u benieuwd welke tijdschriften dit zijn, bekijkt u dan dit lijstje.
  • De aanwinstenlijst van het eerste kwartaal van 2014 staat op onze website. Eén van de vele aanwinsten is: Handboek evidence-basedrichtlijnontwikkeling van J.J.E. van Everdingen - MEDBIB WB 102/2014-VANEVERD.
  • Door het recente faillissement van Polare, voorheen Kooyker, zijn we op zoek naar een nieuwe leverancier voor onze boeken. Op dit moment werken we op proef met een nieuwe leverancier en zijn we hard bezig de opgelopen achterstalligheden op te lossen.


Projecten Datamining en Datamanagement
  • Begin dit jaar is het project Data & Text Mining van start gegaan. DTM is het zoeken naar verbanden in omvangrijke gegevensverzamelingen. Een belangrijk onderdeel van DTM is Literature Based Discovery. LBD is het diep doorzoeken van omvangrijke sets van tijdschriftartikelen. Samen met de Universiteitsbibliotheek Leiden doet de Walaeus Bibliotheek onderzoek naar welke bibliotheekdiensten op dit terrein behoefte is bij onderzoekers.
    Voor meer achtergrondinformatie is een Walaeus Wegwijzer opgezet. Contactpersoon voor dit project vanuit de Walaeus Bibliotheek is Jan Schoones.
  • Op 11 maart j.l. organiseerde de Strategiestudie Research ICT van het LUMC een bijeenkomst over management van onderzoeksdata. Recentelijk heeft de Universiteitsbibliotheek Leiden een informatiepunt geopend over datamanagement.
StatLine   Databank toegelicht: StatLine

Eén van de minder bekende databanken uit het overzicht op onze webste is StatLine. StatLine is van het Centraal Bureau voor de Statistiek en bevat statistische gegevens over maatschappelijke en economische onderwerpen, waaronder gezondheidszorggegevens. De verslagperiode verschilt per onderwerp, sommige historische gegevens gaan terug tot 1861. De informatie is gratis. In deze databank kunt u bijvoorbeeld vinden hoeveel procent van de mensen boven de 65 jaar in de regio Zuid Holland West overgewicht hadden in 2012 (43,1%) of hoeveel Nederlanders lijden aan psoriasis (3%).
U kunt op onze website een link vinden naar de handleiding voor StatLine. Hierin vindt u bijvoorbeeld hoe u in StatLine zelf tabellen en grafieken kunt samenstellen.
 
StatLine   Walaeus Wegwijzers
  • De Wegwijzer Grijze Literatuur is nieuw en bevat informatie over wat Grijze Literatuur is, waarom het belangrijk is om Grijze Literatuur te raadplegen en in welke bronnen Grijze Literatuur kan worden gevonden. De lijst met bronnen is niet uitputtend. Mocht u aanvullingen hebben, dan horen wij dat graag.
  • De Wegwijzer Bijwerkingen is ook nieuw en bevat een aantal bronnen voor het zoeken naar bijwerkingen. Het Nederlandse begrip ‘bijwerkingen’ kan in het Engels vertaald worden als  
    ‘adverse reactions’ en ‘side effects’.  Strikt genomen is er verschil in betekenis:
    “adverse reactions are unintended and harmful even on a correct dosage”,
    “side effects are predicted and can be desirable or undesirable even on a correct dosage”
    Er zijn ook nog adverse events, deze hebben te maken met veiligheidsrisico's bij apparatuur of hulpmiddelen.
  • In de nieuwe Wegwijzer Data en Text Mining (zie ook Projecten Datamining en Datamanagement) vindt u praktische informatie over de DTM-helpdesk, over uitgeverscorpora en over de onderzoeksvragen die in het project van de Universiteitsbibliotheek Leiden en de Walaeus Bibliotheek gesteld worden.
  • Bekijk het overzicht met alle Walaeus Wegwijzers. Uw op- of aanmerkingen, aanvullingen en suggesties zijn welkom via walaeus@lumc.nl.
PubMed nieuws
Overlijden Prof.dr. Dörr
8 Maart jongstleden is onverwacht snel Prof. dr. Joep Dörr overleden.
Dhr. Dörr was sterk betrokken bij de Walaeus Bibliotheek en had als onderwijshoogleraar zitting in de Adviescommissie. Als voorzitter van de Leidse OOR nam hij ook deel aan de regionale OOR bibliotheekcommissie. Joep Dörr heeft zich met name ingezet voor de betrokkenheid van de informatiespecialisten in het CAT-onderwijs.
We zullen ons dhr. Dörr blijven herinneren als een wijze, zachtmoedige en tegelijk vastberaden man.
Nieuw aangeschaft
DSM-5 nu fulltext online beschikbaar voor het LUMC via de Catalogus.
 
 
Het elektronisch "submitten" van een manuscript kost veel tijd en kan tot meer frustaties leiden dan bij het schrijven ervan.
Proefschrift Leiden “Biliary strictures and liver transplantation” / Kerem Sebib Korkmaz. – MBDISS Sebib Korkmaz 2014
Agenda

Donderdag 1 mei 16.00 uur
Introductie Bibliotheekgebruik
Donderdag 5 juni 16.00 uur
Introductie Bibliotheekgebruik

U kunt zich aanmelden bij de informatiebalie
Briefadvies KNAW "Correct citeren" over diverse vormen van hergebruik met of zonder bronvermelding
https://www.knaw.nl/nl/adviezen/adviezen-en-verkenningen/lopende-adviezen/citeren
#walaeus
#lumc
Volg de Walaeus Bibliotheek op Twitter
© LUMC   |   Disclaimer   |   Privacy statement
Website   |   Reageren   |   Mijn gegevens   |   Doorsturen   |   Aanmelden   |   Afmelden