Nieuwsbrief LUMC
25 februari 2015
Walaeus Bibliotheek - nieuwsbrief 68
  Schenk ons uw boek!

Veel LUMC-auteurs werken mee aan boeken. Dit varieert van een hoofdstuk in een leerboek, redactiewerk voor een naslagwerk, tot het schrijven van een volledig boekwerk. Eén van de taken van de Walaeus Bibliotheek is het collectioneren van de pennenvruchten van LUMC-medewerkers. Soms gebeurt het dat een LUMC-boek in onze collectie ontbreekt. Daarom doen we deze oproep: heeft u meegewerkt aan een boek, laat het ons s.v.p.weten. En als het kan: schenk ons een exemplaar (contact: j.w.schoones@lumc.nl). 
  Bibliotheekcollectie

  • Sinds enige tijd is het tijdschrift Medical Science Educator beschikbaar via uitgever Springer. Medical Science Educator is het tijdschrift van de International Association of Medical Science Educators (IAMSE) en bevat artikelen gericht op onderwijsgevenden in de geneeskunde en gezondheidszorg. Het tijdschrift richt zich op het verwerven van didactische kennis en vaardigheden om daarmee het onderwijs in de medische wetenschappen te verbeteren.
  • Open Access publiceren in Springer tijdschriften.
    Per 2015 is een overeenkomst met uitgever Springer gesloten waardoor LUMC'ers de Article Processing Charges niet meer rechtstreeks hoeven te betalen voor publicaties in een selectie van Springer-tijdschriften. Voor welke tijdschriften deze overeenkomst geldt kunt u op de webpagina van Springer lezen. Meer informatie kunt u lezen in de Wegwijzer Open Access
  • Bekijk de aanwinstenlijst van januari 2015 (inclusief eerdere aanwinsten). Om te zien of een boek in huis is of is uitgeleend kunt u de catalogus raadplegen.
Databanken toegelicht: LexisNexis Academic, Factiva en Delpher
De Walaeus Bibliotheek biedt op haar website een aantal databanken aan waarin u kranten- en tijdschriftartikelen kunt terugvinden.
LexisNexis Academic geeft toegang tot artikelen uit met name Nederlandse landelijke en regionale dagbladen alsmede opinie- en vaktijdschriften. Het aanbod varieert per titel. NRC Handelsblad is bijvoorbeeld beschikbaar vanaf 1990, het AD vanaf 2005. LexisNexis bevat ook een uitgebreide database met bedrijfsinformatie. Kijkt u voor meer informatie naar dit document van de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Factiva bevat de volledige tekst van duizenden internationale dagbladen, weekbladen en vakbladen uit verschillende branches. Van de belangrijkste uitgaven zijn alle artikelen fulltext beschikbaar, tot maximaal 25 jaar terug. Factiva bevat ook bedrijfsinformatie en ander economisch nieuws. Meer informatie vindt u in deze handleiding en deze handout van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Delpher doorzoekt op woordniveau miljoenen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften uit de 17e tot en met de 20e eeuw. Bij de lancering in november 2013 bevatte Delpher ruim 90.000 boeken, 1,5 miljoen pagina’s uit 80 tijdschrifttitels en bijna 100 miljoen artikelen uit kranten. Meer informatie vindt u in dit gidsje van de Koninklijke Bibliotheek  en op deze webpagina van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Zie ook de Wegwijzer Nieuwsberichten
PubMed nieuws
De lijst met indexeertermen in PubMed, de Mesh-terms, wordt door de National Library of Medicine (USA) elk jaar geactualiseerd. Verouderde begrippen worden afgevoerd, elders ondergebracht in de classificatie of hernoemd. Ook worden nieuwe onderwerpen toegevoegd.

Een opmerkelijke nieuwe Mesh-term met ingang van 2015 is:
"Courage[mesh] : State of mind or spirit that enables one to act in the face of perceived danger, difficulty, or pain.
Entry Terms: Bravery , Heroism. See Also: Morale
Vervanging vond plaats bij:
Cellular phone, dit is nu "Cell Phones[mesh]
World health, dit is nu "Global Health[mesh]
De oude mesh term zal nog gedurende 2 jaar automatisch vertaald worden naar de nieuwe.
Meer nieuws
Altmetrics in de catalogus; sinds kort is er een nieuwe dienst in de catalogus beschikbaar. U kunt van (vaak recente) artikelen de Altmetrics score vinden.
Nieuw aangeschaft (1)
Mandell, Douglas, and Bennett's principles and practice of infectious diseases / [edited by] John E. Bennett, Raphael Dolin, Martin J. Blaser. Eighth edition, 2015.
  • MEDBIB WC 100/2015-MANDELL 01-02 MEDBIB Handboek

Korte zonvakanties zijn goed voor je botten.

 

Proefschrift Leiden "Orchestration of bone remodeling" / Martiene J.C. Moester - MBDISS Moester 2014

Nadat eind 2011 de nieuw pdf-lezer ReadCube werd gepresenteerd in Nature-tijdschriften, zijn vanaf nu ook vele Wiley-tijdschriften verrijkt met deze geavanceerde versies van pdfs. Extras zijn betere doorlinking naar allerhande supplementair materiaal, geavanceerde mogelijkheden om illustraties te bestuderen, extra artikelinformatie zoals altmetrics, en annotatiemogelijkheden.

Ervaringen met CAT's, opgedaan in het HagaZiekenhuis,
staan beschreven in deze #HagaScoop: https://www.hagaziekenhuis.nl/media/
532473/mag_hagascoop_bin_nr2_
jaargang_5-def.pdf …
 
 
#LUMC
 Volg de Walaeus Bibliotheek op Twitter.

Nieuw aangeschaft (2)
Leerboek maag-, darm- en leverziekten / Prof. dr. E.J. Kuipers (red.)
  • MEDBIB WI 100/2014-KUIPERS
    MEDBIB Handboek
  • MEDBIB WI 100/2014-KUIPERS ex 2

 
© LUMC   |   Disclaimer   |   Privacy statement
Website   |   Reageren   |   Mijn gegevens   |   Doorsturen   |   Aanmelden   |   Afmelden