Nieuwsbrief LUMC
30 april 2015
Walaeus Bibliotheek - nieuwsbrief 69
  Tijdschriften & Open Access-nieuws

  • De onderhandelingen betreffende onze licenties met grote uitgevers richten zich dit jaar op het stimuleren van Open Access, zoals bijvoorbeeld de licentie met uitgever Springer. De onderhandelingen met uitgevers Elsevier en Sage hebben geen ontwikkelingen gezien de laatste maanden. De licentie met uitgever Wiley is verlengd voor het jaar 2015, en per 1 september 2015 zal een Open Accessprogramma starten. De licentie met Oxford University Press is ook voor één jaar verlengd (2015), maar zonder afspraken over Open Access. Lees hierover meer in de nieuwsbrief van de VSNU.
  • Sinds deze maand is de Nederlandstalige versie van de SHERPA/RoMEO-lijst beschikbaar gekomen. In deze lijst kan informatie gevonden worden per tijdschrift en uitgever over mogelijkheden van het herpubliceren van artikelen in bijvoorbeeld
    een repository.
  • De Tweede Kamer heeft in februari een amendement aangenomen bij het wetsvoorstel auteurscontractenrecht, waarmee Open Access in de Auteurswet wordt opgenomen. Een wetenschappelijke auteur behoudt hiermee altijd het recht om de eigen wetenschapsartikelen Open Access in een repository te publiceren (zonder dat hierover een overeenkomst nodig is met de uitgever). Naar verwachting wordt deze wet per 1 juli 2015 van kracht.
  • De Leidse Repository staat op nummer 17 in de top 875 van beste Europese repositories.

Bibliometrics: The Leiden Manifesto for research metrics
Op 22 april 2015 is in Nature deBibliometrics: The Leiden Manifesto for research metricsverschenen. De auteurs, onder meer van het Leidse Centre for Science and Technology Studies (CWTS) geven tien principes op basis waarvan wetenschappelijk onderzoek beoordeeld kan worden.
Op deze nieuwspagina van de Faculteit Sociale Wetenschappen leest u meer over het manifest.
  Databanken

KNMP Kennisbank
Sinds kort is de KNMP Kennisbank voor het LUMC beschikbaar. Het bevat de volledige tekst van het Informatorium Medicamentorum.

Zie ook de Walaeus Wegwijzer Farmacologie.

PubMed-nieuws
  • Sinds deze maand is de standaardpresentatie van referenties gewijzigd - de aanduiding of een artikel een in-process-citation danwel een voor MEDLINE geïndexeerd artikel betreft, is vervallen. Wilt u deze subtiele, soms erg handige informatie blijven zien, dan kunt u dit via uw My NCBI instellen.
  • Een aantal standaard zoekfilters zoals die voor kanker en systematic reviews zijn bijgewerkt.
  • Binnenkort zal in PubMed de aanduiding "Related Citations", die bij referenties te zien is, een nieuwe, duidelijkere naam krijgen: "Similar articles."
:
Bibliotheekcollectie
Google Scholar knop

Sinds april 2015 is de Google Scholar-knop, oftwel de Google Scholar Button beschikbaar gekomen.  
Met deze extensie van Google Chrome wordt een knop aan uw browser toegevoegd waarmee vanaf elke webpagina toegang tot Google Scholar vergemakkelijkt wordt. Met deze knop is het dan bijvoorbeeld makkelijker om bij de fulltext van artikelen te komen. Kijkt u voor meer informatie op deze pagina.

  The Connected Leiden Researcher

Met de blog The Connected Leiden Researcher wil de Universiteitsbibliotheek Leiden een bron bieden voor onderzoekers die social media willen gebruiken om hun werk te promoten. De onderwerpen op dit blog variëren van informatie over altmetrics tot het gebruiken van samenwerkingstools. Met wekelijkse posts en regelmatige aanvullingen hoopt deze blog een uitgebalanceerde bron voor raadpleging te zijn.
Auteurs-identifiers

Om auteurs goed van elkaar te kunnen onderscheiden, worden zogenaamde persistent identifiers ontwikkeld. Er bestaan op dit moment vier belangrijke soorten ORCID, Google Scholar Citations, Scopus Author ID, en ResearcherID en het Nederlandse initiatief DAI. Een bijdrage op The Connected Leiden Researcher vertelt hier meer over.

Nieuw aangeschaft
Musculoskeletal imaging / (edited by) Thomas L. Pope Jr., Hans L. Bloem, Javier Beltran, William B. Morrison, David J. Wilson. 2nd edition. - Philadelphia, PA : Elsevier Saunders, 2015. XXXI, 1291 pages (Expert radiology series)
MEDBIB WN 205.M6/2015-POPE
Negatieve studies hebben een positief effect op
vooruitgang in de geneeskunde.

Proefschrift Leiden "Targeting growth rate of abdominal aortic aneurysm"  Carel Arnoud Meijer - MBDISS Meijer 2015
ScienceOnlineLeiden
ScienceOnlineLeiden is een open community over wetenschap en online communicatie.
Op donderdag 28 mei a.s.
vindt Unconference 3.0 plaats.

Een indruk van bijeenkomsten van (medische) informatieprofessionals op 26 maart j.l. via #voginip en #bmi2015 - óók aanwezig #Walaeus #LUMC

Volg de Walaeus Bibliotheek op Twitter.

© LUMC   |   Disclaimer   |   Privacy statement
Website   |   Reageren   |   Mijn gegevens   |   Doorsturen   |   Aanmelden   |   Afmelden