2 november 2015
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief
Propallia november 2015
 o
Agenda
 
 
 
Landelijke afstemming

Propallia is een van de zeven consortia in Nederland, die zijn opgericht om de palliatieve zorg in alle delen van Nederland te verbeteren. Om goed op elkaar af te stemmen en van elkaar te leren komen de consortia enkele malen per jaar bij elkaar in het Landelijk Overleg Consortia (LOCo). Tijdens de laatste bijeenkomst van het LOCo werd vooruitgeblikt op de volgende ZonMW Palliantie projectronde.
Lees verder
 
 
 
Spelers in de thuiszorg
 In de wereld van de thuiszorganisaties zijn vele spelers actief. Kleine en grote organisaties, organisaties die gespecialiseerd zijn in terminale zorg en organisaties die een breed scala aan cliënten hebben. Regelmatig hoor je huisartsen verzuchten dat het voor hen wat onoverzichtelijk is en soms hoor je dat de concurrentie tussen thuiszorganisaties de cliënten niet ten goede komt. Maar er zijn ook andere geluiden te horen. Geluiden die gaan over wat samenwerking in de regio kan opleveren en de voordelen van variatie en een eigen stijl. Renate Tuijten, directeur van Pro Cura Thuiszorg vertelt hierover.
Lees verder
 
 
 
Zorgpad palliatieve zorg in de regio Midden Holland
In de regio Midden Holland is onlangs het startsein gegeven voor een transmuraal zorgpad palliatieve zorg. Anneke Vermeer leidt dit project. “ In de komende maanden zullen we met artsen en verpleegkundigen uit de eerste en tweede lijn, betrokken bij de palliatieve zorg een zorgpad gaan ontwikkelen. Het doel is  om de transfers in de palliatieve zorg voor patiënten zodanig te verbeteren dat patiënt en naasten zo min mogelijk hinder ondervinden bij de overdracht en de continuïteit in de zorgverlening is geborgd. Zo zullen we uitzoeken wat organisaties in dit zorgpad van elkaar nodig hebben om de transfer soepel te laten verlopen."
 
Lees verder
 
 
 
Interculturele thuiszorg
Saadia Chibani is accountmanager bij Dunya Zorg en Welzijn, een interculturele thuiszorgorganisatie. Via de netwerk coördinator Palliatieve Zorg van haar regio kwam ze in contact met Propallia. In deze nieuwsbrief vertelt ze meer over Dunya’s streven om de palliatieve zorg voor mensen met een niet-westerse achtergrond te verbeteren. "De meeste mensen met een niet-westerse achtergrond zijn gewend om de zorg in de eigen familiekring op te vangen. Echter, op het moment dat er meer specialistische zorg nodig is, dan is het zaak om dat te erkennen en daar passende zorg voor te leveren."
Lees verder
 
 
 
Activiteiten in de regio
Overzicht van de activiteiten van diverse consortiumpartners: workshops, lezingen en trainingen.
Lees verder
 
 
 
Oproep nieuwe projectideeën
De volgende ronde om projecten in te dienen in het kader van het ZonMw programma Palliantie. Meer dan Zorg wordt begin 2016 verwacht. Heb je dus een projectidee waar de palliatieve zorg met smart op wacht en waarin onderzoek, onderwijs en praktijk verbonden zijn? Mail dit idee dan naar de programmasecretaris (m.c.tam@lumc.nl). Je krijgt dan een aanmeldformulier toegestuurd. Het idee wordt de komende maanden in de coördinatiegroep en de Patienten en Naasten raad  besproken. 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement