Leids Universitair Medisch Centrum
4 mei 2016
Lees online versie
 
 
Walaeus Bibliotheek
Nieuwsbrief 73
English Edition

 
 
 
 
   
 
 
 
Dynamed
Gedurende 2016 is Dynamed, een Point-of-Care-tool zoals UpToDate, op proef online beschikbaar. Dynamed is een actuele, evidence based klinische vraagbaak, ondersteund door de Cochrane Library, die beoogt snel antwoorden te geven op klinische vragen van artsen in praktijksituaties. Dynamed staat vermeld in onze databankenlijst.
 
 
 
Gezocht: onderzoekers met vragen over datamanagement
Datamanagement en FAIR data worden steeds belangrijker in de wetenschap. Het LUMC is bezig met het ontwikkelen van beleid en een infrastructuur voor ondersteuning van onderzoekers. De Walaeus Bibliotheek komt graag in contact met onderzoekers om te inventariseren welke vragen over datamanagement er leven en hoe onderzoekers hierbij ondersteund willen worden. Als u hierover van gedachten wilt wisselen, kunt u contact opnemen met Karin van der Hoorn  of Nienke van der Werf.
 
 
 
Installatie van Reference Manager niet meer mogelijk
Werkt u nog met Reference Manager, wees er dan alert op dat uw PC niet vervangen of geherprogrammeerd wordt. Het programma is namelijk op geen enkele wijze meer beschikbaar voor installatie. De Reference Manager gegevensbestanden zijn dan nog wel aanwezig op de PC. Daarom is het sterk aan te raden over te stappen op EndNote. De Reference Manager Databases kunnen eenvoudig naar Endnote Libraries worden omgezet. Zie daarvoor de informatie en handleidingen op de Walaeus Website. Heeft u assistentie nodig, neem dan contact op met de Walaeus Informatiebalie: tst. 63890.
 
 
 
Voeding en gezondheid
De voedselzandloper, The big fat surprise, Het paleodieet, Het Oerdieet, Why we get fat , en The nature of nutrition zijn enkele titels van recent aangeschafte boeken over voeding en gezondheid. Deze boeken zijn te vinden in de rubrieken WB 400, WB 425 en WB 426
 
 
 
PubMed-nieuws: makkelijk achterhalen van gebruikte MeSH-termen
Handig hulpmiddel om aan de hand van enkele reeds bekende ster-artikelen uit PubMed een overzicht te genereren van de bij die artikelen gebruikte MeSH-termen. Alleen de PMIDs zijn nodig om snel een overzicht te krijgen van index-termen die bij die artikelen horen.
 
 
 
Impact-scores in CINAHL
Sinds kort vindt u in de verpleegkundige databank CINAHL de functionaliteit 'Plum Print' waarin verschillende impact-scores worden vermeld. Op artikelniveau wordt een visuele weergave geboden van gebruik, captures, mentions, sociale media en citaties, die inzicht geven in de waarde van onderzoek. Zie ook de Walaeus Wegwijzer Citaties. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze informatiespecialist Claudia Pees.
 
 
 
Aanwinstenlijst
Bekijk de jongste aanwinstenlijst van 2016. Om te zien of een boek in huis is of is uitgeleend kunt u de catalogus raadplegen. 
 
 
 
Nieuwe of bijgewerkte Walaeus Wegwijzers
  • WWW Nieuwsberichten
  • WWW Publiceren
  • WWW Open Access
    Alle actuele gegevens over de vernieuwde licenties zijn hier te vinden. Met name van belang zijn de details van de uitgeverspakketten waarvoor de Article Processing Charges zijn afgekocht. LUMC-auteurs kunnen in de betreffende tijdschriften zonder extra kosten in Open Access publiceren.
 
 
 
Meer nieuws
 
 
 
 
 
Nieuw aangeschaft
NHG-standaarden voor de huisarts 2016 / onder redactie van: M. Bouma ... (en 8 anderen). - Houten : Bohn Stafleu van Loghum. - ISBN 9789036810272
MEDBIB WB 110/2016-BOUMA 01-02
MEDBIB Handboek
 
 
 
"Het werken in een kamer zonder daglicht komt de productiviteit niet ten goede"
Proefschrift Leiden "Early identification of rheumatoid arthritis" Jessica van Nies – MBDISS Nies 2015
 
 
 
"New: Brevy, a wiki for summaries of academic research - http://brevy.org/wiki/Main_Page  #LUMC"
 
 
 
"Writing a thesis is like sailing; even with headwind you can still advance"
Proefschrift Leiden "Risk factors and outcome measures in hand and knee osteoarthritis" Willemien Visser – MBDISS Visser 2015
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement