Leids Universitair Medisch Centrum
11 juli 2017
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief
UNC-ZH
Recente proefschriften
Publicaties
Tweet
Agenda
 
   
 
De vitale tuin en lerende patiënt met dementie krijgen onderzoekssubsidie
Onderzoeken naar het lerend vermogen en stimuleringsactiviteiten in een groene omgeving van patiënten met dementie in de zorg hebben de jaarlijkse stimuleringssubisidie van het UNC-ZH ontvangen. Dit jaar was een speciale uitreiking: niet één maar twee onderzoeksideeën wonnen de subsidieprijs. UNC-ZH-voorzitter Wilco Achterberg maakte op het jaarlijkse symposium de prijswinnaars bekend.
 
De winnaars
Winnaar Melanie van der Velde van Pieter van Foreest in Delft wil met haar onderzoeksproject Vitale tuin onderzoeken wat de invloed van een natuurlijke groene omgeving is op kwaliteit van leven bij mensen met dementie.
Winnaars Manja Trouw en Mari Groenendaal van Woonzorgcentra Haaglanden in Den Haag willen met hun onderzoek autonomie en kwaliteit van leven behouden, met een lerend vermogen programma.
 
Stimulering voor onderzoek in ouderenzorg
Volgens de jury voldeden beide onderzoeken in gelijke mate aan de wensen en eisen van het UNC-ZH, en voor beide is het gedeelde prijsbedrag van ieder € 7.500 nog steeds een goede stimulering. De ouderenzorg in verpleeg- en verzorgingshuizen verbeteren is het uitgangspunt van het UNC-ZH.
Het UNC-ZH wenst de prijswinnaars veel succes met de uitvoering van de projecten. We zien met belangstelling uit naar de resultaten.
 
   
 
‘Kwaliteit van leven bij dementie is waar we het voor doen’ 
Op 30 juni jl. vond het jaarlijkse UNC-ZH Symposium plaats. Een interessante middag vol inzichten over kwaliteit van leven bij dementie.

Wat maakt de dag van een cliënt met dementie? Hoe kun je de kwaliteit van zijn of haar leven verbeteren, en hoe neem je dat waar? Zes sprekers lieten hier vanuit hun expertise hun licht over schijnen, UNC-ZH-voorzitter Wilco Achterberg begeleidde de bijeenkomst.
Lees hier het verslag
 
   
 
Dilemma’s bij dementie en culturele diversiteit
In het werken met kwetsbare doelgroepen binnen de langdurige zorg krijg je te maken met ethische vraagstukken. Hoe ga je hiermee om en hoe maak je de juiste beslissingen?

Het Kenniscafé bij WZH ging onlangs over ethiek in de langdurige zorg. De wetenschappelijke onderzoekscommissie (WOC) van WZH en het Universitair Netwerk voor de Care sector (UNC-ZH) organiseerde dit het kenniscafé met als titel ‘Dilemma’s bij dementie en culturele diversiteit’.
Lees verder
 
   
 
Wetenschappelijk onderzoek belangrijk voor zorginstellingen. De rol van cliëntenraden
Dat was de centrale vraag bij de bijeenkomst voor de cliëntenraden met het Universitair Netwerk Care Zuid-Holland (UNC-ZH) en de Ouderenberaad Zuid-Holland Noord op 12 juni 2017.

Ad Blom, kwartiermaker expertise en voorzitter Wetenschappelijke Onderzoekscommissie (WOC) Pieter van Foreest, schetste als dagvoorzitter van de bijeenkomst de rode draad voor het overleg: Wil je als cliëntenraad betrokken zijn bij wetenschappelijk onderzoek en zo ja, op welk moment?
Lees verder
 
   
 
Blog prof.dr. Wilco Achterberg
Komt een heel oude vrouw bij de dokter...

‘Wat scheelt eraan, mevrouw?’ ‘Heeft u even tijd, dokter, en de benodigde competenties om met mijn complexe problematiek te dealen?’ Dit soort gesprekken vinden veel vaker plaats nu een steeds groter deel van de samenleving flink 'op leeftijd' is. De komende jaren blijft de levensverwachting stijgen, en daarmee ook het aantal jaren dat we met chronische ziektes leven. De geneeskunde verandert daardoor langzaam maar zeker in ‘ouderengeneeskunde’.
Naar blog
 
 
 
 
De weg naar de piano
Dhr. Hendrickx (83), bewoner van WZH Oosterheem in Zoetermeer, leerde ondanks zijn dementie de route naar de piano. Hij speelt prachtige muziek. Zijn verhaal kwam op radio 1. 

Elke dag kruipt meneer Hendrickx (83) haast wel even achter de piano. Ook nu speelt hij een aantal klassieke stukken achter elkaar. Soepel glijden zijn vingers over de toetsen. Als hij speelt is hij weer even zoals hij altijd was. Zijn dementie is even compleet vergeten.
Lees verder
 
 
 
   
 
Recente Proefschriften
 
   
Moving forward in nursing home practice. Supporting nursing staff in implementing innovations, Nienke Kuk,  Universiteit van Maastricht, 7 juni 2017
Naar proefschrift 
 
   
 
 
   
 
publicaties
 
   
van der Steen J, Caljouw M, Klapwijk M, Mantel E, van der Linden Y, Achterberg W. Palliatieve zorg: wat is nieuw? Een stand van zaken vanuit het UNC-ZH.
Link naar artikel
 
   
van Balen R, Roland van Peppen, Achterberg W. Transparantie in de geriatrische revalidatie. Een basisset meetinstrumenten.
Link naar artikel
 
   
van der Steen JT, van Soest-Poortvliet MC, van der Wouden JC, Bruinsma MS, Scholten RJ, Vink AC. Music-based therapeutic interventions for people with dementia.
Link naar abstract
 
   
Millenaar JK, Bakker C, van Vliet D, Koopmans RTCM, Kurz A, Verhey FRJ, de Vugt ME. Exploring perspectives of young onset dementia caregivers with high versus low unmet needs.
Link naar abstract
 
   
 
 
 
 
'Mensen met zijn niet meer in staat om nog dingen te leren, wordt vaak gedacht. Niets is minder waar!'
Door: @Onthoumens.be
 
   
 
Agenda
 
   


Woensdag 27 en donderdag 28 september 2017
De Leidse Ouderengeneeskunde dagen 2017
Stadsgehoorzaal te Leiden
 
   


Donderdag 5 oktober 2017
Wetenschapsavond Ouderengeneeskunde
LUMC
 

 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement