Leids Universitair Medisch Centrum
13 november 2018
Lees online versie
 
 
Walaeus Bibliotheek 
Nieuwsbrief 81
 English edition   
Englisgee
 
 
 
Studieruimte  
 
Meer studieruimte in de Walaeus Bibliotheek
Met ingang van dit nieuwe studiejaar is het aantal studieplekken flink uitgebreid. In onze rechtervleugel, op de plek waar voorheen gebonden jaargangen van tijdschriften stonden, zijn 12 studeertafels geplaatst met in totaal 72 studeerplekken.
 
 
 
Nieuwste versie Endnote X9 beschikbaar voor installatie
De nieuwste versie van EndNote, X9, is op het Software Centre beschikbaar voor installatie. Bij installatie wordt de oude versie van EndNote vervangen en de bijbehorende "libraries" worden geconverteerd. Nieuwe opties in EndNote X9 zijn o.a.:
  • Maak bibliografieën op met nieuwe referentietypen zoals blogs, multimedia en social media
  • Verzeker u van bibliografische accuraatheid met nieuwe en bijgewerkte Output Styles
  • Manuscript Matcher om een lijst van geschikte journals te zien voor het publiceren van uw artikel
  • Team-input beheren door "schrijf" (write) of "alleen-lezen" (read only) permissies te geven aan een gedeelde library
 
 
 
Open Access
Europese onderzoeksfinanciers willen een doorbraak forceren op het gebied van Open Access door onderzoekers te verplichten te publiceren in tijdschriften die volledig Open Access zijn. Ook publiceren in zogenaamde “hybride tijdschriften” is na een overgangsperiode van 2 jaar niet meer toegestaan. Zie hier Plan S, het artikel uit de Volkskrant van 4 september 2018 en de reactie van LERU.
 
 
 
PubMed-nieuws
  • PubMed biedt sinds enige tijd de mogelijkheid om referenties volgens een nieuwe rangorde te arrangeren: Sort by Best Match. Hoewel dit slechts een andere sorteervolgorde suggereert, kan het resulteren in een andere opbrengst dan bij de overige sorteeropties zoals Sort by Most Recent. De op het resultaatscherm getoonde Best Match Search Information biedt bovendien geen exact uitgeschreven zoekstrategie. Voor presentatie van de exacte Query Translation: klik Advanced > History > klik op het #setnummer > Show Search Details. Zie ook dit bericht in de NLM Technical Bulletin en het artikel in PLOS Biol (2018) over de makers van het algoritme.
  • Andere nieuwe opties in PubMed betreffen twee nieuwe velden, namelijk Conflict of Interest Statements en Editorial Expressions of Concern. Deze worden getoond in het Abstract Format en zijn doorzoekbaar. Ook zijn een aantal Subject Filter Strategies (voorgeprogrammeerde zoekfilters) aangepast.
 
 
 
Retractions
Retractions, wetenschappelijke artikelen die teruggetrokken zijn door auteur of uitgever, blijven geciteerd worden alsof ze niet teruggetrokken zijn, veelal door onderzoekers die zich niet realiseren dat de bevindingen niet in orde zijn. In Scientometrics is een onderzoek gepubliceerd waarin werd onderzocht wat er gebeurde met 1.000 teruggetrokken artikelen. Men keek hoe lang het duurde alvorens artikelen werden teruggetrokken, en wanneer en hoe vaak ze nog worden geciteerd. Omdat Elsevier, in tegenstelling tot andere uitgevers, de teruggetrokken artikelen in de regel vrijelijk beschikbaar maakt, adviseren de onderzoekers dat Elsevier de gratis toegang tot deze artikelen voortaan afsluit. Voor dit onderzoek heeft men gebruik gemaakt van een database met 17.000 retractions, en wellicht zal dit bestand een toekomstige rol kunnen spelen in het beter doorgronden van het wel of niet teruggetrokken zijn van een gepubliceerde studie. Meer informatie.
 
 
 
   
 
meer nieuws
 
   
Een overzicht van nieuwe boeken die gedurende de laatste twee maanden werden aangeschaft vindt u in onze aanwinstenlijst.
 
   
 
 
 
 
Nieuw aangeschaft
Advanced trauma life support : student course manual. - American College of Surgeons. Committee on Trauma. - Chicago, IL : American College of Surgeons, 2018. - ISBN 7809968235 - MEDBIB WO 700/2018-ATLS
 
Impact factors  
 
Nieuwe impact factors
Onlangs zijn de nieuwe Impact Factors gepubliceerd. Het betreft de Journal Citation Reports (JCR) 2018 die de Impact Factors van tijdschriften over het jaar 2017 bevatten. Meer informatie over de nieuwigheden vindt u hier. Zie ook de Walaeus Wegwijzer Citaties/Impact Factor
 
 
 
"Open-access journal editors resign after alleged pressure to publish mediocre papers"
http://www.sciencemag.org/news/2018/09/open-access-editors-resign-after-alleged-pressure-publish-mediocre-papers … #LUMC_Leiden #Walaeus
 
 
 
"Voor elke wetenschappelijke studie is het advies een zorgvuldig protocol te maken over het delen van individuele bevindingen met de deelnemers. (dit proefschrift)"
Proefschrift Leiden "Improving cardiovascular risk assessment in primary care" / Anna Wilhelmina de Boer – MBDISS Boer 2018.
 
   
 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement