Leids Universitair Medisch Centrum
18 april 2019
Lees online versie
 
 
Walaeus Bibliotheek 
Nieuwsbrief 82
English edition
 
 
 
Datastewardship
Voor iedereen die zich bezig houdt met datastewardship: er is een nieuwe versie van NFU-HANDS 2.0 verschenen. Dit handboek is geschreven door experts en bevat aanwijzingen en richtlijnen voor datamanagement. Zie ook dit bericht op Albinusnet
(LUMC only).
 
 
 
Tijdschriftartikelen en boeken aanvragen (LUMC only)

Kunt u een artikel niet fulltext krijgen via onze tijdschriftenlijst of databases
(via Get It@Leiden), dan kunt u gebruikmaken van onze aanvraag-service - we vragen het dan op bij onze collega-bibliotheken. U kunt het artikel aanvragen via dit aanvraagformulier.
Voor het aanvragen van een boek dat wij zelf niet hebben kunt u dit aanvraagformulier gebruiken.
De kosten voor een artikel variëren van € 6,- tot soms € 13,-. De kosten voor een boek bedragen € 13,-. Het gebruik van een kostenplaatsnummer is verplicht. Komen de kosten boven de € 13,-, bijvoorbeeld bij een buitenlandaanvraag, dan nemen wij eerst contact met u op.

 
 
 
Medicine On Screen: Films and Essays from the National Library of Medicine
De National Library of Medicine introduceert ’Medicine on Screen’, een platform met vrij toegankelijke gedigitaliseerde titels uit de audiovisuele collectie.
 
 
 
Herhaalde oproep: verzoek ORCID aan te maken en te registreren in Peoplesoft
Het is van belang dat alle wetenschappelijke publicaties op landelijk en op instituutsniveau goed meetbaar zijn zodat daarmee ook zichtbaar kan worden gemaakt wat het percentage Open Access publicaties is in het totaal aantal wetenschappelijke publicaties. Een eerste stap die u als publicerende LUMC-medewerker kunt zetten is het aanmaken van een ORCID-account. Dat doet u op deze site
Een volgende stap is het registreren van uw ORCID in het personeelssysteem Peoplesoft onder → Persoonsgegevens → Persoonlijke ID's . Op korte termijn zullen vanuit Converis m.b.v. ORCID de artikelen die Open Access geplaatst mogen worden in het Leids Repositorium opgenomen worden.
 
 
 
Bijdrage van de Walaeus Bibliotheek aan de wetenschap
Goed uitgevoerd literatuuronderzoek vormt steeds vaker een deel van het wetenschappelijk instrumentarium, en daaraan bij te dragen is een van de kerntaken van de Walaeus Bibliotheek. Walaeus Bibliotheek. De laatste tijd zijn verschillende interessante artikelen verschenen met medewerking van de Walaeus Bibliotheek. 
 
 
 
Nieuwe PubMed
In de nabije toekomst zal PubMed flink vernieuwd worden. De "lab"-versie is te zien en te raadplegen op https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pubmed/. Belangrijkste veranderingen: nieuwe rangschikking van gevonden referenties (Best Match), een beter "mobile-first" zoekscherm, gericht op het toenemend gebruik van devices met kleinere schermen, en nieuwe technologie die in de achtergrond draait. Deze lab-versie van PubMed is een testomgeving en bevat niet alle functies van de "gewone" PubMed. Men is van plan om stuk voor stuk de vernieuwingen door te voeren. Meer informatie
 
 
 
Open Access-nieuws
  1. Overeenkomsten met Oxford University Press en met Elsevier
  2. Informatie over het Taverne Amendement
  3. Plan S
  4. Open Access Books
Lees verder over deze onderwerpen
 
   
 
Meer nieuws
 
   
Een overzicht van nieuwe boeken die gedurende de laatste twee maanden werden aangeschaft vindt u in onze aanwinstenlijst (alleen Internet explorer)
 
 
 
Nieuw aangeschaft
FondsenBoek 2019. – 23e editie. – Zutphen : Walburg Pers, 2019
MEDBIB WX 157/2019-FONDSENB
 
 
 
Rede
Back tot the roots:  de jeugd als bron van kwetsbaarheid en veerkracht | Back to the roots: childhood as the source of both vulnerability and resilience / Diesoratie uitgesproken door prof.dr. Bernet Elzinga, Hoogleraar Stress gerelateerde Psychopathologie, op donderdag 8 februari 2018 in de Pieterskerk.
 
 
 
"TWEET"
Nu ruim 400 nieuwe trefwoorden in PubMed - Screen Time, Road Rage, Respect, Preprints, Non-Smokers, Negative Results, Ex-Smokers, Embarrassment, Disgust, Deep Learning, Cyberbullying, Conscientious Refusal to Treat, Body Weight Trajectory, Big Data https://www.nlm.nih.gov/pubs/techbull/nd18/nd18_medline_data_changes_2019.html#new_mesh  #Walaeus #LUMC_Leiden
 
   
 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement