Leids Universitair Medisch Centrum
4 juli 2019
Lees online versie
 
 
Walaeus Bibliotheek - 
Nieuwsbrief 83
English edition
 
 
 
Gewijzigde openingstijden gedurende de zomermaanden
Van maandag 8 juli t/m vrijdag 6 september 2019 is de Walaeus Bibliotheek geopend van 8.30 – 17.00 uur. In deze periode zijn er dus geen avondopenstellingen. Als de bibliotheek gesloten is, kunt u de bij ons geleende boeken retourneren in de inleverbox in de garderobe (toegankelijk met uw LUMC-badge).
 
 
 
Afspraken maken met een informatiespecialist via Onlineafspraken.nl
Sinds 1 juni 2019 maakt de Walaeus Bibliotheek gebruik van onlineafspraken.nl voor het maken van afspraken voor literatuuronderzoek met een informatiespecialist. Dit systeem vervangt het oude afsprakenformulier.
U kunt als student of medewerker van het LUMC zelf een afspraak inplannen via deze link, die u op onze website vindt bij Spreekuur | Hulp bij literatuuronderzoek, of via Aanvragen/Formulieren. Het is een nieuwe werkwijze waarmee we een betere service aan onze klanten willen bieden. Zoals bij ieder nieuw systeem is het voor iedereen even wennen en kan het gebeuren dat iets niet helemaal juist is ingesteld. Mocht u problemen ervaren bij het maken van een afspraak, of heeft u suggesties voor verbetering, dan horen wij het graag.
 
 
 
Walaeus Wegwijzer Illustraties
De Wegwijzer Illustraties is helemaal vernieuwd en sluit nu dankzij de copyrightvermeldingen goed aan bij het eventueel gebruiken van afbeeldingen in onderwijsmateriaal.
 
 
 
Open Access-nieuws 
1. De herziene guidelines voor Plan S zijn uit. Het grootste verschil is dat het ingaat in januari 2021 (i.p.v. 2020) en dat publiceren in hybride tijdschriften nog mag (gedurende een transitiefase). Zie ter informatie ook de pagina van coAlition S met betrekking tot principles-and-implementation en de pagina’s op Albinusnet (alleen in LUMC).

2. Twee jaar na de aankondiging is een start gemaakt met medRxiv, de medische preprint server. Manuscripten kunnen worden gepost naar medRxiv voorafgaand aan, of tegelijkertijd met indiening bij een tijdschrift, maar niet meer ná publicatie in een tijdschrift. medRxiv is gefinancierd door de Cold Spring Harbor Laboratory, Yale University en de BMJ. Lees hier het nieuwsbericht in Science.

3. LUMC-auteurs krijgen 50% korting op de APCs voor tijdschriften van uitgever BioScientifica, zoals de Eur J Endocrinol.

4. De overeenkomst met uitgever Karger is verlengd tot en met het jaar 2021.

5. Uitgever Elsevier geeft een kijkje in het nieuwe fenomeen van mirror_journals, Open-Access-zusjes van reguliere tijdschriften
 
 
 
Nieuwe Impact Factors
In juni 2019 zijn de nieuwe Impact Factors gepubliceerd. Het betreft de Journal Citation Reports JCR 2019 die de Impact Factors over het jaar 2018 bevatten. Zie ook Walaeus Wegwijzer Citaties/Impact Factors.
Daarnaast is begin juni een concurrent van JCR gratis beschikbaar gekomen, nl. Scopus' CiteScore metrics. Klik hier voor meer informatie.
 
 
 
Converis Pilot: alle LUMC-artikelen uit 2018 terugvindbaar in het Leiden Repository
De Walaeus Bibliotheek is in samenwerking met Directoraat Research Beleid een pilot gestart; studentmedewerkers van de Walaeus Bibliotheek vullen de komende tijd Converis met pdf's van alle artikelen van LUMC-ers die in 2018 zijn gepubliceerd. Indien het een “gouden” open access (OA) artikel betreft, verzorgen onze studenten direct de upload van de uitgeversversie. Indien het geen OA artikel betreft, wordt nagegaan of de uitgever toestaat om een manuscriptversie (de "Groene route naar OA") te uploaden en zo ja, welke versie (postprint of preprint) er geherpubliceerd mag worden in een repository. Bent u auteur van een niet-OA artikel dan ontvangt u een mail waarin we u vragen ons een manuscriptversie in Word (postprint of een preprint) te verstrekken. Vervolgens zal deze postprint of preprint geüpload worden in Converis, van waaruit de artikelen in het Leiden Repository worden opgenomen en terugvindbaar zullen zijn.
Lees verder
 
 
 
INVERT: Index van de Nederlandstalige Verpleegkundige Tijdschriftliteratuur
INVERT indexeert sinds 1993 een vijftigtal verpleegkundige tijdschriften, goed voor zo’n 2000 artikelen per jaar. Vanaf juni is INVERT vernieuwd - méér mogelijkheden en makkelijker in gebruik.
Lees verder
 
 
 
   
 
Meer nieuws
 
   
Een overzicht van nieuwe boeken die gedurende de laatste twee maanden werden aangeschaft vindt u in onze aanwinstenlijst (alleen internet explorer).
 
   
 
 
 
 
Nieuw aangeschaft
Restriction enzymes : a history / by Wil A.M. Loenen. Cold Spring Harbor, New York : Cold Spring Harbor Laboratory Press, 2019. MEDBIB QU 136/2019-LOENEN
De geschiedenis van restrictie-enzymen in kaart gebracht door dubbel-promovenda en LUMC-onderzoekster Wil Loenen, uitgegeven door het eminente Cold Spring Harbor Press.
 
 
 
"Tweet"
YourTerm Medical - De Terminology Coördination Unit van het Europees Parlement is begonnen met een medische termen-database t.b.v. Médecins sans Frontières, direct te gebruiken op hun werkplek.
 
 
 
"Humans need thorough training and technology to be healthy in the modern world"
Proefschrift Leiden "Exploring the relationships of gamma-hydroxybutyrate and sleep on metabolism, physiology, and behavior in humans" - Daniel John Pardi - MBDISS Pardi [2019]
 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement