Leids Universitair Medisch Centrum
5 december 2019
Lees online versie
 
 
Walaeus Bibliotheek
Nieuwsbrief 84
English edition
 
 
 
Aangepaste openingstijden rond de feestdagen
De Walaeus Bibliotheek heeft bijzondere openingstijden rondom Kerst en Oud & Nieuw (van maandag 23-12-2019 tot en met vrijdag 3-1-2020).
In deze twee weken is de bibliotheek geopend op maandag 23-12 van 8.30-17.00 uur, dinsdag 24-12 van 8.30-16.00 uur, donderdag 2-1 en vrijdag 3-1 van 8.30-17.00 uur.
 
 
 
De nieuwe PubMed is hier
De volledig opnieuw ontworpen PubMed is nu beschikbaar - wanneer u PubMed opzoekt wordt u uitgenodigd om de nieuwe versie te bekijken. Let op: u zult dan geen Leiden PubMed-versie gebruiken en daarom krijgt u nog niet alle beschikbare fulltext. De nieuwe PubMed wordt de standaard in het voorjaar van 2020 en vervangt uiteindelijk de oude versie die dan de Legacy versie wordt genoemd.
Meer informatie vindt u hier en in de nieuwe PubMed User Guide.
 
 
 
Documentaires op docuseek2
Op Docuseek2 (ook te benaderen via de Catalogus > Find databases)  zijn er 187 documentaires te zien op het gebied van Health, Healthcare, Medicine and Nursing. Het is mogelijk om links naar  deze documentaires toe te voegen aan cursussen en presentaties.
 
 
 
Open Access-nieuws

1. Waar kan ik mijn artikel gratis open access publiceren?

Op https://www.openaccess.nl/nl/in-nederland/uitgeversdeals is een Excel-bestand te vinden met ca. 10.000 tijdschriften waarvan de Article Processing Charges (APC's) al door uw bibliotheek zijn betaald. Dit Excel-bestand kan elk moment worden bijgewerkt, alsmede de link ernaar, daarom is het raadzaam steeds het originele Excel-bestand te gebruiken (het opslaan van dit bestand kan leiden tot verouderde en onjuiste informatie).
In dit bestand is de kolom APC-korting belangrijk. Voor de meeste tijdschriften dekken de APC's 100% van de kosten, maar voor ca. 600 is er alleen een korting beschikbaar (in de orde van 20%, 25% of 90%). Ook de kolom Beschikbaar voor Univ is belangrijk. De APC’s van circa 7.000 tijdschriften zijn voor alle Nederlandse universiteiten geregeld, maar voor ca. 2.000 APC's zijn ze slechts betaald voor één of enkele universiteiten.

2. APCs afgekocht voor een groot aantal Elsevier tijdschriften

Het aantal Elsevier tijdschriften waarvoor we de APC’s hebben afgekocht is fors uitgebreid naar 1.650 tijdschriften, waaronder vele medische tijdschriften. Dit betreft dan artikelen die vanaf 1-7-2019 zijn gesubmit - manuscripten die voor die datum zijn gesubmit komen hiervoor niet in aanmerking

3. APCs afgekocht voor tijdschriften van  LWW

Veel mensen publiceren bij de medische uitgever LWW, maar weten niet dat de APCs reeds betaald zijn, waardoor artikelen ten onrechte niet in Open Access verschijnen. Men dient bij submission de waiver-code UKBOVIDDLD2017 te vermelden.

Raadpleeg de Walaeus Wegwijzer Open Access

 
 
 
Web of Science
1) De nieuwe, verbeterde ”master”-list van tijdschriften is beschikbaar gekomen (let op: dit is een groot bestand). In deze lijst kan nagegaan worden welke tijdschriften zijn opgenomen in de Web of Science. Het kan onderzoekers helpen geschikte publicatiebestemmingen voor hun onderzoek te identificeren.

2) Als proef is er een nieuwe zoekoptie: Author Search toegevoegd. Hiermee kunnen beschrijvingen van auteurs gevonden worden, en aan die auteursbeschrijvingen zijn artikelen gekoppeld. Auteurs kunnen hun auteursrecord claimen en verifiëren vanaf de auteursrecordpagina.
 
 
 
COCHRANE nieuws

1) Onlangs is een nieuwe editie van het Cochrane Handbook for Systematic Reviews of Interventions gepubliceerd. Zie voor meer informatie deze website. Het boek is ook bij de Walaeus Bibliotheek te leen (plaatsingscode W 20.5/2019-HIGGINS).

2) De Cochrane Library App presenteert het nieuwste up-to-date wetenschappelijk bewijs uit de Cochrane Library in een handig, gemakkelijk te navigeren manier die relevant, toonaangevend en toegankelijk onderzoek levert op het moment dat u het nodig heeft. Download de app.

3) De Cochrane PICO search (beta) is een nieuwe zoekoptie en stelt u in staat om de PICO-termen (Population, Intervention, Comparison, Outcome) te gebruiken om de Cochrane Reviews te traceren die het meest relevant zijn voor uw zoekvraag. In het bijzonder kunt u reviews vinden waarin een term specifiek wordt gebruikt als een populatie (P), een interventie (I), een vergelijking (C) of een uitkomst (O). De term 'diabetes mellitus' wordt bijvoorbeeld in Cochrane Reviews in sommige gevallen gebruikt als populatieterm en in andere gevallen als uitkomstterm. Meer informatie.

 
 
 
   
 
MEER NIEUWS
 
   
50 Jaar wetenschap
“50 Jaar wetenschap: veel meer dan een mening”. Uitgave van stichting Biowetenschappen en Maatschappij dat 50 jaar bestaat in 2019. In dit cahier bespreken wetenschappers de ontwikkelingen in de levenswetenschappen van de afgelopen 50 jaar.
 
   
 
 
 
 
"Tweet"
Walaeus‏ @Walaeus Aug 6
Vandaag is de Walaeus WegWijzer Plan S online beschikbaar gekomen: https://www.lumc.nl/org/walaeus/wegwijzers/PlanS/
 
 
 
NIEUW AANGESCHAFT
Het geheim van de schildpad: wat dieren ons leren over lang leven / David van Bodegom, 2019. MEDBIB WT 116/2019-VANBODEG
 
 
 
"Een index bij een proefschrift verbetert de toegankelijkheid"
Proefschrift Leiden "Detection of specific language impairment in young children in well-child healthcare" - Frederique Babette Diepeveen - MBDISS Diepeveen [2019]
 
   
 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement