13 december 2019
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief 
Propallia 
Over Propallia
 
https://www.youtube.com/watch?v=LUYeMQyrchs  
Nieuwjaarsborrel
Zó verbeteren we in 2020 de palliatieve zorg  in Zuid-Holland Noord!
21 januari 2020, 16.00-18.00 uur
LUMC, Paleijhs, begane grond, gebouw 1

Kom naar de nieuwjaarsborrel van Propallia! Daar kunt u netwerken met collega’s uit de zorg, het onderwijs en onderzoek en luisteren naar de 1 minuut pitches waarin de organisaties binnen Propallia hun plannen voor 2020 presenteren. Graag aanmelden voor 14 januari via info@propallia.nl 

 
https://www.youtube.com/watch?v=LUYeMQyrchs  
Oproep 
Nieuwe leden Patiënten en Naastenraad 
Bent u patiënt of naaste en wilt u bijdragen aan betere zorg voor ernstig zieke mensen? Dan is de Patiënten en Naastenraad van Propallia op zoek naar u. Uw ervaringen, zowel positieve die u een ander ook gunt als slechte ervaringen waar u een ander voor zou willen behoeden, zijn waardevol om de zorg te verbeteren en nieuwe ontwikkelingen te stimuleren. Klik hier voor meer informatie.
 
Lees verder  
Leidse Gesprekshulp Palliatieve Zorg
Hulpmiddel om in gesprek te komen met patiënten en hun naasten
De Leidse Gesprekshulp Palliatieve Zorg (LGP) is een hulpmiddel om in gesprek te komen met patiënten met een levensbedreigende ziekte en hun naasten over ervaren symptoomlast en vragen die bij hen spelen. De LGP bestaat uit het Utrechts Symptoom Dagboek waarmee symptoomlast uitgevraagd wordt en een uitgebreide lijst met mogelijke onderwerpen en vragen die bij patiënten en naasten kunnen spelen. De LGP kan hen ondersteunen bij de voorbereiding van gesprekken over palliatieve zorg en beslissingen rondom het levenseinde. Het kan hen bijvoorbeeld helpen om vragen te formuleren die ze willen bespreken. De LGP is in samenspraak met patiënten, naasten en hulpverleners ontwikkeld door het Expertisecentrum Palliatieve Zorg LUMC. Hier vindt u de LGP en een handleiding voor hulpverleners hoe de LGP in te zetten. 
 
Nieuw op Youtube 
Bekijk de vier nieuwe filmpjes van Propallia 
Overdracht naar mantelzorg
Studenten van de Haagse Hogeschool hebben in het kader van de learning community van Propallia verschillende filmpjes gemaakt. De eerste, over de overdracht naar de mantelzorger, is nu te bekijken. Het filmpje, dat bedoeld is voor zorgverleners, biedt inzicht in de knelpunten die mantelzorgers van mensen in de palliatieve fase ervaren. Ook wordt ingegaan op wat zorgverleners kunnen doen om deze knelpunten te verminderen.  

Week van de vraag
Jaarlijks organiseren de netwerken palliatieve zorg in Noordelijk Zuid-Holland de ‘Week van de vraag’. In deze week stellen zorgverleners een open vraag aan de patiënt om te achterhalen wat het verschil maakt voor de patiënt. Over de ‘Week van de vraag’ zijn nu filmpjes beschikbaar in het Engels en Spaans

Achterwerk in de kast
In ‘Achterwerk in de kast’ praten deelnemers aan de Propaliagroep bijeenkomst over onderwijs in de palliatieve zorg over belangrijke, persoonlijke leermomenten.
 
 
Praktische informatie 
Voor de patiënt en zijn naasten 
Wanneer een patiënt met een ernstige ziekte bij een polibezoek of tijdens een ziekenhuisopname te horen krijgt, dat genezing niet meer mogelijk is, volgt er vaak een periode vol emoties, stress en onzekerheid. Eenmaal thuis komen de vragen. Hoe gaat het nu verder? Loek Wheeler, lid van de Patiënten en Naastenraad van Propallia, heeft een praktisch document voor patiënten en naasten over hoe de weg te vinden in de palliatieve zorg.
 
 
Colombiaans bezoek 
Expertisecentrum Palliatieve Zorg en Propallia 
Eind oktober bezocht een 19-koppige delegatie bestaande uit directeuren van ziekenhuizen, artsen en zorgverzekeraars uit Colombia het Expertisecentrum Palliatieve Zorg en Propallia. Colombia staat aan het begin van het opbouwen van goede palliatieve zorg en de deelnemers wilden graag leren van de kennis over dit onderwerp in Nederland. Ze waren in het bijzonder geïnteresseerd in hoe palliatieve zorg geïntegreerd wordt in de reguliere zorg, welke rol een palliatief advies team daarin speelt en hoe Propallia onderwijs, zorg en onderzoek bij elkaar brengt en daarbij de patiënten en naasten een centrale stem geeft.
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement