Leids Universitair Medisch Centrum
26 februari 2018
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief
UNC-ZH
Recente proefschriften
Publicaties
Tweet
Agenda
 
 
 
 
UNC-ZH Symposium Palliatieve zorg bij dementie
Ben je geïnteresseerd in palliatieve zorg voor mensen met dementie en ben je werkzaam bij een van de lidorganisaties van het UNC-ZH? Schrijf je dan nu in voor het gratis middagsymposium Palliatieve zorg bij dementie op maandag 19 maart 2018 in Leiden. Het belooft een interessante middag te worden met verschillende invalshoeken en vooraanstaande sprekers. Meld je nu aan, vol is vol.
Programma en aanmelden
 

 
 
 
Zorgorganisatie Aafje nieuw lid UNC-ZH

Afgelopen bestuursvergadering was het zover: nieuw UNC-ZH-lid Aafje trad voor het eerst ook aan. Aafje heeft verschillende huizen in Rotterdam en Ridderkerk. Per 1 januari 2018 is de organisatie toegetreden tot ons netwerk om de zorg voor ouderen te verbeteren en te onderbouwen door wetenschappelijk onderzoek.

Met 10 zorginstellingen kan ons netwerk veel bereiken. Voor onderzoek op de speerpunten van het netwerk...

 
Lees verder
 

   
 
Prijswinnaar stimuleringssubsidie UNC-ZH gestart
Psychologe Melanie van der Velde, werkzaam bij Pieter van Foreest, was in juni 2017 met haar onderzoeksvoorstel een van de prijswinnaars van de stimuleringssubsidie van het UNC-ZH. Eind 2017 startte zij met haar onderzoek naar de invloed van een natuurlijke omgeving op mensen met dementie. 
Lees hier meer
 
   
 
Handleiding Basisset UNC-ZH Meetplan GR beschikbaar

Het UNC-ZH Meetplan GR is naar verwachting tweede helft 2018 klaar voor verdere verspreiding. De eerste pilots van het UNC-ZH Meetplan GR starten of zijn afgerond. Nu is ook de handleiding beschikbaar, binnenkort volgt de informatiefolder voor patiënten.
Lees hier meer

 
  Nieuwe
ZonMw interviewde Maaike Scheffers over het FIT-HIP-onderzoek
Specialist Ouderengeneeskunde in opleiding Maaike Scheffers werkt in haar onderzoek FIT-HIP aan een interventieprogramma om valangst te verminderen. Zij richt zich hierbij op patiënten met een heupfractuur die opgenomen zijn voor geriatrische revalidatie zorg (GRZ) in het verpleeghuis. 

ZonMw interviewde Maaike over het FIT-HIP-onderzoek.

Lees hier het interview
Lees hier meer over het onderzoek
 
  Nieuwe
Word expert in de verouderende samenleving: volg de Master Vitality and Ageing
Deze eenjarige master aan het LUMC is zeer geschikt voor studenten die een uitdagende carrière zoeken in het werkveld van de verouderende samenleving. Als expert ben je opgeleid om organisaties en overheden te adviseren over de uitdagingen en kansen die de groeiende populatie ouderen met zich meebrengt.

De master is toegankelijk voor studenten uit veel verschillende bachelor vooropleidingen. Misschien sluit het ook aan op jouw opleiding?
Lees hier meer
 
 
 
Boek Revalidatie na een beenamputatie met bijdrage van Monica van Eijk

Dr. Monica van Eijk schreef een hoofdstuk over de oudere patiënt met een beenamputatie in het boek Revalidatie na een beenamputatie. Monica is Kaderarts GRZ, senior onderzoeker en docent aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Het boek is bestemd voor elke behandelaar die binnen ziekenhuizen, revalidatiecentra of verpleeghuizen, mensen met een beenamputatie behandelt en begeleidt.

Titel: Revalidatie na een beenamputatie
Redactie: J.H.B. Geertzen, J.S. Rietman
Uitgever: Koninklijke van Gorcum B.V.
ISBN13: 9789023255338
Januari 2018

 
  Nieuwe
          »»»»»» Onderzoeksflits »»»»»»          
AIOTO-onderzoeker Anouk Kabboord heeft voor haar onderzoek ‘Comorbiditeit in Geriatrische Revalidatie’ op 31 januari 2018 de data uit Nottingham (UK) ontvangen. Dit zijn data van het samenwerkingsproject COOPERATION (COmorbidity of Older Patients & Endpoints in RehabilitATION) van de Universiteit van Nottingham en het LUMC. Er is inmiddels een abstract ingediend én geaccepteerd voor het voorjaarscongres van de British Geriatrics Society te Nottingham van 11-13 april 2018. 

Op woensdag 16 mei 2018, om 13.45 uur in de Aula van de VU in Amsterdam zal de promotie van Marjoleine Pieper plaatsvinden, onderzoeker van het STA OP! project - een onderzoek naar de implementatie en effectiviteit van een stapsgewijs programma voor pijn en onbegrepen gedrag bij mensen met een gevorderde dementie.
 
 
 
 
 
 
   
 
Recente Proefschriften
 
   
Appropriate psychotropic drug use in institutionalized people with dementia. The PROPER-study. Klaas van der Spek, Radboud UMC, 31 januari 2018
Naar proefschrift 

 
   
Music Therapy in Huntington's Disease. Monique van Bruggen - Rufi, Leids Universitair Medisch Centrum, 11 januari 2018
 
   
 
   
 
 
   
 
publicaties
(vETGETYPTE NAMEN ZIJN LEDEN VAN HET NETWERK)
 
   
Boogaard JA, de Vet HC, van Soest-Poortvliet MC, Anema JR, Achterberg WP, van der Steen JT. Effects of two feedback interventions on end-of-life outcomes in nursing home residents with dementia: A cluster-randomized controlled three-armed trial.
Link naar artikel
 
   
Janssens JFAMde Kort SJ, Achterberg WP, Kurrle S, Kerse N, Cameron ID, Touwen DP. Medical and moral considerations regarding complex medical decisions in older patients with multimorbidity: a compact deliberation framework
Link naar artikel

 
   
Lemos Dekker N. Moral frames for lives worth living: Managing the end of life with dementia.
Link naar artikel

 
   
van Dalen-Kok AH, Achterberg WP, Rijkmans WE, Tukker-van Vuuren SA, Delwel S, de Vet HC, Lobbezoo F, de Waal MW. Pain Assessment in Impaired Cognition (PAIC): content validity of the Dutch version of a new and universal tool to measure pain in dementia. 
Link naar artikel
 
   
Achterberg WP, Lindenberg J. Plaats van de zorgstage in het geneeskundecurriculum. Wanneer moeten studenten kennismaken met oudere patiënten?
Link naar artikel
 
 
 
'Tot 1 mei kun je solliciteren naar een opleidingsplaats tot specialist ouderengeneeskunde. De opleiding start op 1 september. Kern van de opleiding: leren van en in de praktijk. ouderengeneeskunde.nu/nieuws/opleidi '
Door: Ouderengeneeskunde @SpecialismeNu
 
   
 
Agenda
 
   


Donderdag 1 maart 2018
Wetenschapsavond Ouderengeneeskunde
Leiden
 
   


Maandag 19 maart 2018
Symposium Palliatieve zorg bij dementie
Leiden
 
   


Donderdag 22 maart 2018
Conferentie Kunstkracht 55+
Delft

 
 
    
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement