Leids Universitair Medisch Centrum
26 april 2019
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief
UNC-ZH
Recente proefschriften
Publicaties
Tweet
Agenda
 
 
SANO Wetenschapsdag 2019 - Schrijf je nu in
De jaarlijkse Wetenschapsdag staat weer voor de deur. Elk jaar organiseren de Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) een Wetenschapsdag voor alle geïnteresseerden binnen de zes netwerken. Dit jaar is het thema 'Onderzoek creatief toepassen' en zal het gaan over implementatie. Het UNC-ZH verzorgt ook twee workshops. De Wetenschapsdag is op 6 juni 2019 in Nijmegen. 
Aanmelden
Meer informatie
 
 
Ministerie VWS op locatiebezoek in Leiden

Vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontvangen de academische netwerken ouderenzorg subsidie. Deze subsidie is om de infrastructuur van de netwerken te verbeteren. 

Woensdag 24 april kwam VWS op locatiebezoek bij het UNC-ZH in Leiden. Het was een constructieve en geanimeerde bijeenkomst waarin het netwerk deelde hoe zij werkte. Ook ontving het VWS het eerste exemplaar van het jaarverslag. De digitale versie is ook hier te lezen.

Lees verder
 
 
UNC-ZH Jaarverslag 2018 
Ook dit jaar hebben we weer hard gewerkt om een representatieve en informatieve weergave van 2018 te maken. De rode draad in het verslag is de link met de praktijk. Verschillende activiteiten van ons netwerk hebben we in beeld gebracht, en zo dat alle organisaties in beeld komen via een persoon. Verschillende collega's uit het netwerk vertellen over hun werkzaamheden voor onderzoek en kennis delen. 
Lees verder
 
 
Zeer geslaagd Kenniscafé over innovaties en onderzoek bij Pieter van Foreest
Op 8 april vond de eerste editie van het Kenniscafé/symposium ‘Onderzoeken en innovaties bij Pieter van Foreest’ plaats in Het Trefpunt van De Bieslandhof. Dé manier voor collega’s en UNC-ZH-leden om kennis te maken met verschillende onderzoeken bij Pieter van Foreest en innovaties die worden getest of die in de toekomst op de markt zullen komen.
Lees verder
 
 
Interview: Onderzoek naar cliënt met dementie en mantelzorger over kwaliteit van leven van cliënt
‘Ik merkte in de klinische praktijk dat we vaak óver mensen met dementie praten, bijvoorbeeld met mantelzorgers en andere zorgverleners, en eigenlijk maar weinig met mensen met dementie zelf,’ zegt onderzoeker Annemarie Rausch. 

Het onderwerp kwaliteit van leven en wat daarin belangrijk is voor mensen met een hersenbeschadiging en hun mantelzorger, heeft sindsdien haar interesse. Naast haar werk als GZ-psycholoog bij Florence, doet zij onderzoek naar kwaliteit van leven met dementie en de ervaren zorgbelasting van mantelzorgers.
Lees hier het interview
 
 
Veel belangstelling voor basiscursus Wetenschappelijk onderzoek
Op donderdag 11 april presenteerden Monique Caljouw (assistant professor) en Rosalinde Poortvliet (senior onderzoeker) van het LUMC/UNC-ZH de basiscursus Wetenschappelijk Onderzoek aan een enthousiaste groep cursisten. 
Lees verder
 
 
 
Beeldverslag Symposium 'Zorgen voor verpleeghuisbewoners in de laatste levensfase'

Was je aanwezig bij het symposium over de onderzoeksresultaten van Namaste en SigMa? Voor een terugblik bekijk het beeldverslag.

Bekijk het beeldverslag
 
 
 
Wetenschappelijke kennis inbrengen in de opleidingen

Bij het UNC-ZH zetten we stappen om de verbinding met onderwijs te versterken. Hoogleraar en UNC-ZH voorzitter Wilco Achterberg werd geïnterviewd over het inbrengen van wetenschappelijke kennis in de opleidingen, op verschillende manieren: 'Het is belangrijk dat wetenschappelijke kennis een weg vindt naar de praktijk en naar het onderwijs.'

Lees hier het interview
 
 
 
Vacature ICT-medewerker

Het verbeteren van geriatrische revalidatie begint bij het structureel meten en evalueren van patiëntuitkomsten. Ben jij de ICT-medewerker die wij zoeken om de infrastructuur voor dit wetenschappelijk onderzoek en spiegelinformatie met zorginstellingen op te zetten?

Bekijk hier de vacature
 
  Nieuwe
      »»»»»» Onderzoeksflits »»»»»»     
>>> Medio december is het HIPCARE onderzoek vanuit HaaglandenMC gestart. Dit onderzoek is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen HaaglandenMC en LUMC als het gaat om het verbeteren van zorg en behandeling voor ouderen met een heupfractuur. Hiervoor is er eveneens een nauw contact tussen ziekenhuis en verpleeghuizen voor follow up van mensen tot 1 jaar na de heupfractuur. Met de resultaten van dit onderzoek willen we onder andere een zorgprogramma maken voor voorheen thuiswonende ouderen, die een heupfractuur krijgen.
   
 
pROEFSCHRIFTEN
(vETGETYPTE en onderstreepte NAMEN ZIJN LEDEN VAN HET NETWERK)
 
   
van Dam van Isselt EF Geriatric Rehabilitation for older patients with COPD - Integration of rehabilitation and palliative care Leiden 2019 Apr 4
Link naar proefschrift

 
   
Britt Appelhof The management of neuropsychiatric symptoms in people with young-onset dementia - Improving specialized long-term care Nijmegen 2019 Apr 15
Link naar proefschrift

 
   
 
publicaties
(vETGETYPTE en onderstreepte NAMEN ZIJN LEDEN VAN HET NETWERK)
 
   
van Dam PH, Caljouw MAA, Slettebø DD, Achterberg WP, Husebo BS. Quality of Life and Pain Medication Use in Persons With Advanced Dementia Living in Long-Term Care Facilities. J Am Med Dir Assoc. 2019 Apr 11
Link naar artikel

 
   
van Dam van Isselt EF, van Eijk M, van Geloven N, Groenewegen-Sipkema KH, van den Berg JK, Nieuwenhuys CMA, Chavannes NHAchterberg WP. A Prospective Cohort Study on the Effects of Geriatric Rehabilitation Following Acute Exacerbations of COPD. J Am Med Dir Assoc. 2019 Apr 11.
Link naar artikel
 
   
Achterberg WP, Cameron ID, Bauer JM, Schols JM. Geriatric Rehabilitation-State of the Art and Future Priorities. J Am Med Dir Assoc. 2019 Apr;20(4):396-398
Link naar artikel
 
   
Sprenger GP, van der Zwaan KF, Roos RAC, Achterberg WP. The prevalence and the burden of pain in patients with Huntington disease: a systematic review and meta-analysis. 2019 Apr;160(4):773-783.
Link naar artikel
 
   
Streit S, Poortvliet RKE, Elzen WPJD, Blom JW, Gussekloo J. Systolic Blood Pressure and Cognitive Decline in Older Adults With Hypertension. Ann Fam Med. 2019 Mar;17(2):100-107
Link naar artikel
 
   
Kabboord AD, van Eijk M, van Dingenen L, Wouters M, Koet M, van Balen RAchterberg WP. Reliability and usability of a weighted version of the Functional Comorbidity Index. Clin Interv Aging. 2019 Feb 11;14:289-299.
Link naar artikel
 
   
Habiger TF, Achterberg WP, Flo E, Husebo BS. Psychosis symptoms in nursing home residents with and without dementia-Cross-sectional analyses from the COSMOS study. Int J Geriatr Psychiatry. 2019 May;34(5):683-691.
Link naar artikel
 
 
 
De DANTON studie is vol enthousiasme van start gegaan. Om verder op de hoogte te blijven kunt u ons nu ook volgen via twitter! @UNCZH @LUMC_Leiden #dementie #bloeddruk #ouderenzorg #onbegrepengedrag
Door: DANTON_Studie, @DANTON_Studie 10-04-19
 
   
 
Agenda
 
   


16 mei 2019
Propallia Werkconferentie 2019 Ont-moeten
Leiden
 
   


6 juni 2019
SANO Wetenschapsdag 'Onderzoek creatief toepassen'
Nijmegen
 
   


13 juni 2019
Wetenschapsavond Ouderengeneeskunde 
Leiden
   


9 september 2019
Middagsymposium UNC-ZH thema Kwaliteit van Leven - meer informatie volgt
Leiden

 
 
    
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement