Leids Universitair Medisch Centrum
15 oktober 2019
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief
UNC-ZH
Recente proefschriften
Publicaties
Tweet
Agenda
 
 
Verkennende bijeenkomst samenwerking UNC-ZH en regionale hogescholen
Op dinsdag 9 juli kwamen het UNC-ZH en de Vitale Delta (de Hogeschool Leiden, de Hogeschool Rotterdam, de Haagse Hogeschool en InHolland) bijeen voor een zogenaamde ‘invitational conference’.

Aanleiding tot deze bijeenkomst was om met elkaar te spreken over eventuele mogelijkheden om het wetenschappelijk onderzoek (nog) meer te integreren in het hbo. 
Verder lezen
 
 
Geslaagd symposium over betekenisvolle activiteiten bij dementie

De Stadsgehoorzaal in Leiden stroomde vol met collega's uit de lidorganisaties van het netwerk. Allen met een interesse in de laatste ontwikkelingen in de zorg voor ouderen met dementie. De sprekers linkten allemaal aan kwaliteit van leven en het behoud hiervan bij dementie. Een afwisselend en geslaagd symposium.

Lees hier het verslag
 
 
Achter de schermen: het onderzoekscentrum

Als je als medewerker van een zorgorganisatie meewerkt aan een van de onderzoeken van het UNC-ZH, dan heb je vast al een van de collega’s van het onderzoekscentrum ontmoet.

Inge Mooyekind en Wilma Schrier komen regelmatig in de huizen om metingen voor een onderzoek uit te voeren. In het LUMC wordt de data gescand door Brenda Schakenbos en in de door haar gemaakte database gezet. 

Lees verder
 
 
Winnaar UNC-ZH Stimuleringsprijs bekend!
Al drie jaar hebben we de subsidie mogen uitreiken aan enthousiaste medewerkers uit ons netwerk die aan de slag willen met hun onderzoeksvraag. Deze vierde keer ging de prijs naar Josephine Jansen en Chralotte Landers van WoonZorgcentra Haaglanden.
Lees verder 
 
 
HWW zorg treedt toe tot het UNC-ZH
Sinds 1 augustus heeft het Universitair Netwerk voor de Care Sector (UNC-ZH) 12 leden in haar netwerk. Ouderenzorgorganisatie Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW zorg) draagt nu officieel bij aan de onderzoeken in ons netwerk. HWW zorg is een wijkgerichte zorgorganisatie en beschikt over 11 locaties (verpleeghuizen en woonzorgcentra) in heel Den Haag. 
Lees meer
 
 
Master-onderzoek: levensvragen onder revaliderende ouderen
Vitality & Aging-studente Winnie Kleijntjens liep haar masterstage bij Saffier. Zij deed onderzoek naar de behoefte aan geestelijke zorg. Een mooi voorbeeld van de inzet van een master-student voor een praktijkvraag en het bieden van een afstudeeropdracht. Lees hier kort haar verslag. 
Lees meer
 
 
Implementatieworkshop van het Meetplan Geriatrische Revalidatie (GR)
GRZ-coördinator Arno Doornebosch organiseerde samen met LUMC-collega Tony Poot een workshop over implementatie van het Meetplan GR. Het doel van deze workshop was het in kaart brengen waar de lidorganisaties staan met de implementatie van het Meetplan GR.
Lees verder
 
 
Even voorstellen: nieuwe collega's bij het UNC-ZH
De afgelopen periode zijn drie nieuwe collega's gestart bij het UNC-ZH. Misschien heb je ze al ontmoet op hun betreffende vakgebied? Ze zijn al gelijk volop aan de slag. Hier stellen ze zich voor.
Lees verder


 
 
UNC-ZH aanwezig op de LUMC Wetenschapsdag
Op zondag 6 oktober was de nationale Wetenschapsdag. Het LUMC doet hier aan mee en dit jaar stond ook UNC-ZH voor het eerst op deze Wetenschapsdag in het LUMC. We hadden veel aanloop, hadden een pijnherkenningstest gebaseerd op de PAIC-15 voor de kinderen (en ouders), een dementiequiz en informatie over veel van onze onderzoeken. Het was een drukke en gezellige middag waarop het UNC-ZH zich aan een breed publiek heeft kunnen laten zien.
 
  Nieuwe
      »»»»»» Onderzoeksflits »»»»»»     

>>> Toolkit Richtlijn Pijn - Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft in samenwerking met Verenso een toolkit ontwikkeld bij de Richtlijn Pijn: 'Herkenning en behandeling van pijn bij kwetsbare ouderen' van Verenso. Het UNC-ZH doet onderzoek naar de implementatie van deze richtlijn. De toolkit is nu beschikbaar, ook via de website van het UNC-ZH. Bekijk hier de toolkit.

>>> Toolkit Namaste Familieprogramma - Ook de toolkit voor het Namaste Familieprogramma is beschikbaar. Het Namaste Familieprogramma richt zich op echt contact bij mensen met ernstige dementie. Het van oorsprong Amerikaanse programma is uitgebreid getest in Nederlandse verpleeghuizen, met positief resultaat. Er is nu een toolkit ontwikkeld, deze is beschikbaar via de website van het UNC-ZH. Bekijk hier de toolkit.

>>> In onze digitale bibliotheek staan alle ontwikkelde producten verzameld. Naar digitale bibliotheek UNC-ZH.

   
 
publicaties
(vETGETYPTE NAMEN ZIJN LEDEN VAN HET NETWERK)
 
   
Tijsen LM, Derksen EW, Achterberg WP, Buijck BI. Challenging rehabilitation environment for older patients. Clin Interv Aging. 2019 Aug 12;14:1451-1460. 
Link naar artikel

 
   
Kunz M, de Waal MW, Achterberg WP, Gimenez-Llort L, Lobbezoo F, Sampson EL, van Dalen-Kok AH, Defrin R, Invitto S, Konstantinovic L, Oosterman J, Petrini L, van der Steen JT, Strand LI, de Tommaso M, Zwakhalen S, Husebo BS, Lautenbacher S. The Pain Assessment in Impaired Cognition scale (PAIC15): a multidisciplinary and international approach to develop and test a meta-tool for pain assessment in impaired cognition, especially dementia. Eur J Pain. 2019 Sep 5.
Link naar artikel

 
   
Groeneveld GH, van de Peppel RJ, de Waal MWM, Verheij TJM, van Dissel JT. Clinical factors, C-reactive protein point of care test and chest X-ray in patients with pneumonia: A survey in primary care. Eur J Gen Pract. 2019 Aug 28:1-7.
Link naar artikel

 
   
Achterberg WP. How can the quality of life of older patients living with chronic pain be improved? Pain Manag. 2019 Aug 27.
Link naar artikel

 
   
Groenendaal M, Loor A, Trouw M, Achterberg WPCaljouw MAA.  Perspectives of Healthcare Professionals on Meaningful Activities for Persons with Dementia in Transition from Home to a Nursing Home: An Explorative Study. Healthcare (Basel). 2019 Aug 19;7(3).
Link naar artikel

 
   
van Dalen-Kok AH, Achterberg WP, Rijkmans WE, de Vet HC, de Waal MW. Pain assessment in impaired cognition: observer agreement in a long-term care setting in patients with dementia. Pain Manag. 2019 Aug 12.
Link naar artikel

 
   
Du Puy R, Poortvliet RKE, Snel M, Den Elzen W, Ballieux BEPB, Dekkers O, Mooijaart S, Gussekloo J. Associations of elevated anti-TPO antibodies with thyroid function, survival, functioning and depressive symptoms in the oldest old: the Leiden 85-plus Study. Thyroid. 2019 Aug 6.
Link naar artikel

 
 
 
Monique Caljouw van het @UNCZH deelde met ons dit filmpje van @alzheimernl, wat indrukwekkend, dat komt wel binnen!
https://youtu.be/mAtjSsKyc6s
Door: Annemarie de Brabander; @andebrabander, 9 sep. 2019
 
   
 
Agenda
 
   


23 oktober 2019
Het Dementie-event
Den Haag
 
   


23 tot 25 oktober 2019
The 29th Alzheimer Europe Conference
Den Haag
 
   


31 oktober 2019
UNC-ZH/WZH Kenniscafé over Indonesische achtergrond in verpleeghuizen
Den Haag
   


6 november 2019
Transmuralis Netwerkavond 'Leven tot het einde!'
Leiden
   


7 november 2019
UNC-ZH/Saffier Kenniscafé 'Implementatie van de USER en COPM in de ICF-methodiek in het revalidatieplan'
Den Haag
   


11 november 2019
UNC-ZH/Marente Kenniscafé 'Palliatieve zorg: onderzoeksresultaten voor de praktijk'
Den Haag
   


11 december 2019
Landelijke studiedag 'Pijn bij kwetsbare ouderen'
Utrecht
   


19-20 juni 2020
Congress Nursing Home Research
Leiden

 
 
   

Printversie
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement