Leids Universitair Medisch Centrum
13 februari 2018
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief
PHEG
Promoties
Meer Nieuws
Agenda
 
 
 
Beste lezer,
 

Een paar keer per jaar ontvangt u van ons berichten per post, maar ook een paar keer per jaar via de nieuwsbrief. We hopen dat u doorklikt op een aantal van onze berichten, want er is weer veel interessants te lezen bij. Voor huisartsen, opleiders, bij ons ELAN netwerk aangesloten praktijken, maar ook voor Specialisten Ouderengeneeskunde, instellingen aangesloten bij het UNC-ZH netwerk en voor sociaal geneeskundigen die met ons meewerken in onderzoek en onderwijs. Zo'n nieuwsbrief als deze maakt het multidisciplinaire karakter van onze afdeling meteen duidelijk. Van triage in de jeugdzorg, via eHealth, voedingsinterventie bij Diabetes, naar het beleid bij ouderen in de regio en mogelijkheden voor opleiding. En een bericht over de projecten die we onder het motto "Population Health Management" in Den Haag doen. Intussen heeft het LUMC begin januari "Population Health" een van haar drie maatschappelijke thema's benoemd. Dat is voor ons heel goed nieuws, want het betekent dat we zowel met onderzoek als met onderwijs in onze disciplines gemakkelijker aansluiting zullen kunnen vinden bij de rest van het LUMC en bij onze collega's in het veld. Dat gaat u vast merken!

Ik wens u veel leesplezier en een goed voorjaar! Namens de redactie, Prof Dr Mattijs Numans, huisarts, afdelingshoofd.  
 
 
 orem ipsum dolor sit amet, consectetuer elit
Twee miljoen voor passend levenseinde mensen met dementie
Onderzoek naar zorg rond het levenseinde kan en moet beter. Dat is de overtuiging van onderzoeker Jenny van der Steen. De komende jaren hoopt ze de vraag te beantwoorden welke zorg voor welke persoon met dementie het beste is. Haar project werd beloond met 2 miljoen euro. “Je krijgt maar één kans voor goede palliatieve zorg.”
Lees verder
 
 
 
FIT studie - Fasting in diabetes Treatment
Is het mogelijk om met een dieet -dat vasten nabootst 5 dagen per maand- de metabole conditie van patiënten met diabetes te verbeteren? De FIT-studie hoopt hier een antwoord op te geven. Het is een samenwerking tussen de LUMC afdelingen PHEG, Interne Geneeskunde en Radiologie. 2 enthousiaste onderzoekers zijn op zoek naar eveneens enthousiaste huisartsen in de regio: de zorggroep ROHWN helpt mee.
Lees verder
 
 
 
Werkconferentie LUMC Campus Den Haag
Op 16 januari 2018 vond de vierde werkconferentie over de LUMC Campus Den Haag plaats in het nieuwe Wijnhavengebouw. Aanwezigen werden geïnspireerd door een interactieve projectenmarkt, bevlogen sprekers over de aanpak van zorg in het sociale domein en over de organisatievernieuwing in ziekenhuis Bernhoven, en als afsluiter een “Haags” verkiezingsdebat.
Lees verder
 
 
 
Campagne "Geef het door....." start in Katwijk
In Katwijk Noord zijn de gezondheidscijfers minder goed dan in buurgemeenten. In 2016 is het LUMC samen met het Welzijnskwartier een project gestart om gezondheid en welzijn in deze wijk te versterken. Samen met de gezinnen en professionals ontwikkelen we verschillende activiteiten, gericht op het verbeteren van ervaren gezondheid en gedrag bij alle gezinsleden.  
Lees verder
 
 
 
Publicaties 2017 uitgelicht en overzicht
2017 leverde een mooie lijst publicaties op. Wederom hebben enkele onderzoekers van de afdeling PHEG hun publicatie uitgelicht met een korte Nederlandse beschrijving. Lees over MOVIT en matrix, bewegen met peers, de TRUST-studie, beoordelen van aios in de praktijk, observeren van pijn bij dementie, en nog veel meer. 
Lees verder
 
 
 
Q-PID studie: effect van paracetamol bij dementie
Kan het geven van paracetamol bijdragen aan het bereiken van een optimale kwaliteit van leven bij verpleeghuisbewoners met een matige tot zeer ernstige dementie? Dit onderzoekt Paulien van Dam, aioto specialist Ouderengeneeskunde, binnen het Universitair Netwerk voor de care sector Zuid Holland (UNC-ZH). In deze gerandomiseerde cross-over trial neemt zij ook het effect op functioneren en zorgafhankelijkheid mee.
Lees verder
 
 
 
 
 
Proefschrift: Exploring the potential of triage and task-shifting in Preventive Child health care
Door Janine Bezem.
Lees verder
 
Proefschrift Marije Holstege  
 
Proefschrift: E-Health in Primary care. From chronic disease management to person-centered eHealth: the necessity for blended care
Door Esther Talboom - Kamp.
Lees verder
 
   
 
MEER NIEUWS
 
   
CAT: Is oorpijn bij vliegen te voorkomen?
 
   
Uitslag huisarts enquête: SSRI-gebruik tijdens zwangerschap en lactatie
 
   
Wetenschappelijke onderzoeksagenda voor geriatrische revalidatiezorg gelanceerd
 
   
Voortgang Nederlandse Epidemiologie voor Obesitas (NEO) studie
 
 
 
   
 
Agenda
 
   
dinsdag 6 maart 2018
Promotie Anne de Boer, 15.00 uur
 
   
woensdag 7 maart en donderdag 8 maart 2018
Introductiecursus voor aspirant huisartsopleiders
 
   
donderdag 8 maart 2018
Wetenschapsavond ouderengeneeskunde
 
   
dinsdag 13 maart en woensdag 14 maart 2018
Opleiderstweedaagse voor huisartsopleiders in Doorn
 
   
donderdag 5 april 2018
Wetenschapsavond ouderengeneeskunde
 
   
donderdag 3 mei 2018
Wetenschapsavond ouderengeneeskunde
 
   
woensdag 16 mei 2018
Promotie Marjoleine Pieper in VUmc
 
   
donderdag 7 juni 2018
Promotie Clare Luymes, 16.15 uur 
 
   
donderdag 7 juni 2018
Wetenschapsavond ouderengeneeskunde
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement