Leids Universitair Medisch Centrum
10 november 2020
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief PHEG 
Leidse Lijnen
Meer Nieuws
Agenda
 
 
 
Beste lezer,

Te midden van hernieuwd corona-geweld en een tweede (bijna) lockdown, treft u hierbij toch weer onze periodieke elektronische nieuwsbrief "Leidse Lijnen" aan. Discussies over toekomstscenario's en kerntaken stagneren, we zijn eigenlijk vooral druk met de zorg en met de grote veranderingen die daar in korte tijd in lijken op te treden. Wij houden het plezier in onderzoek en onderwijs erin en houden goede moed, hopelijk u ook, want we zijn het aan toekomstige generaties artsen en aan onszelf verplicht. Wij doen allemaal ons best zo gezond mogelijk te blijven en het contact met u allen, onze studenten, coassistenten, arts-assistenten, onderzoekers, docenten, opleiders en "gastgevers" te onderhouden. Wij hopen er het beste van. Intussen kunt u ook nu weer lezen over een deel van onze activiteiten en over onze wederwaardigheden in deze soms bizarre tijd. Ondanks deze context zijn er een paar nieuwe hoogleraren en misschien wel dankzij deze context een paar nieuwe projecten gestart. U leest erover in dit bericht. We hopen op u te kunnen blijven rekenen en de tijd vliegt, we laten rondom het eind van het jaar weer van ons horen.
 
Veel leesplezier,
Prof. dr. Mattijs Numans, huisarts, afdelingshoofd 
 
 
 
 
 orem ipsum dolor sit amet, consectetuer elit
Nieuwe hoogleraren bij PHEG: David van Bodegom en Marco Spruit
Ook in deze bijzondere tijd beginnen enkele nieuwe hoogleraren hun werkzaamheden bij onze afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, in Leiden en op de LUMC Campus in Den Haag: David van Bodegom en Marco Spruit. We stellen ze graag aan u voor.
Lees verder
 
 
 orem ipsum dolor sit amet, consectetuer elit
Jubileum 15 jaar UNC-ZH 
15 jaar geleden startte het LUMC het academisch netwerk voor de caresector met toen 5 verpleeghuizen in de regio Zuid-Holland. Het doel was met wetenschappelijk onderzoek de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. Nu, in 2020, zijn 12 ouderenzorgorganisaties lid van het netwerk en lopen er verschillende onderzoeken op onze thema’s

We hadden het jubileum graag groots en met elkaar willen vieren met live sessies op onze kernactiviteiten Kennis maken, kennis delen en kennis toepassen. Een van deze kernactiviteiten, Kennis delen, kunnen we wel met elkaar vieren. Met die gedachte zijn we de ‘Online jubileumtour door goede verpleeghuiszorg’ gestart. We zijn nu een maand onderweg met elke week twee sessies met boeiende kennis over de zorg voor ouderen.

Heb je het programma al bekeken? Wees welkom om je in te schrijven voor ėėn of meerdere sessies!
 
 
 orem ipsum dolor sit amet, consectetuer elit
Veel onderzoek naar proactieve zorgplanning bij PHEG
Proactieve zorgplanning, ook wel ‘advance care planning’, is dankzij de expertise van onze UHD bij Ouderengeneeskunde Dr Jenny van der Steen, voor onze afdeling een belangrijk thema geworden. De situatie rond COVID-19 heeft het belang hiervan onderstreept. Concrete afspraken maken over zorg en behandeling is belangrijk voor acute situaties en geeft zorgverleners houvast, maar proactieve zorgplanning behelst meer. Behalve welke behandelingen niet gewenst zijn, is spreken over wat wél geboden kan worden, bijvoorbeeld aan palliatieve zorg, minstens zo belangrijk. Dit alles vraagt een reeks competenties van de betrokken huisarts of SO, de patiënt en familie.

Wij werken hard aan beter onderbouwde handvatten voor proactieve zorgplanning in de CONT-END, mySupport en VIPTHIS studies.
Klik door naar een update en oproep tot deelname.
Lees verder
 
 
 orem ipsum dolor sit amet, consectetuer elit
Vijfjarig jubileum Global Health onderwijs in Cuba
Alweer 5 jaar organiseert de afdeling PHEG voor geneeskunde studenten de half minor Global Health Cuba. In een intensief programma met zowel praktijk als onderzoek leren zij ter plaatse van de manier waarop Cuba het (vooral op preventie gerichte) gezondheidssysteem heeft ingericht. Studenten zijn erg enthousiast, en het programma kreeg dan ook onlangs een nominatie voor een onderwijsprijs.

De praktijk en realiteit van Cuba vraagt om een flexibele houding van studenten en docenten. Dankzij continue reflectie en evaluaties wordt het programma doorlopend aangepast. Zo is in 2016 het doen van kwalitatief onderzoek toegevoegd. Al met al worden studenten onder meer bewust van het belang van kennis over mondiale gezondheid. Mooi dat dit belang nu, met het platform LUMC Global, breed gedragen wordt door het hele LUMC.
Lees verder
 
 
 orem ipsum dolor sit amet, consectetuer elit
PHEG collega's werken online in tijden van Corona
Al jaren praten en experimenteren we ermee, maar dan ineens blijkt er veel online te kunnen: thuis werken, digitaal vergaderen, digitaal onderzoek bespreken en online onderwijs geven. Binnen PHEG hebben we daar de afgelopen maanden op vele manieren vorm aan gegeven. Hoe kijken collega’s daar op terug? Wat is goed uitgepakt en wat zijn de lessons learned?

Lees interview met Tobias Bonten
Lees de interviews in de “papieren” Leidse Lijnen van september
 
 
 
   
 
MEER NIEUWS
 
   
Slim dashboard moet regionale uitbraken COVID-19 voorspellen
 
   
Lees over COVID onderzoek vanuit LUMC, zoals CoV-Early en doe mee
 
   
Preventieve medicatie voor ouderen in verpleeghuizen, wel of niet zinvol? Interview met Milly van der Ploeg
 
   
Verpleeghuizen en huisartsen, uw medewerking gezocht voor onderzoek
 
   
Haagse gezondheid beter in beeld met ELAN-GGDH
 
   
ELAN uitgiften huisartsendata
 
   
OPERA: de 100e deelnemer is geïncludeerd
 
   
Charlotte Poot winnaar van de Sterk Participatie Prijs
 
   
Vijf stappen voor het slagen van gezondheidsprogramma’s in ontwikkelingslanden
 
 
 
   
 
Agenda
 
   
Dinsdagen en donderdagen, november en december 2020
Online tour 15 jaar UNC-ZH
 
   
Dinsdag 19 januari 2021, 16-20 uur (gepland online)
7e Werkconferentie LUMC Campus Den Haag “Transitie in zorg en opleiden"
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement
...