Leids Universitair Medisch Centrum
27 november 2020
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief
PHEG
Promoties
Meer Nieuws
Agenda
 
 
 
Beste lezer,

U krijgt weer de kans te lezen over waar wij als afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, in Leiden en Den Haag (op de Campus), in onderwijs en onderzoek mee bezig zijn of zijn geweest. De opening van het academisch jaar was dit jaar spannend, het leek wel of de academische wereld en de politiek zich volledig in en rond de Pieterskerk in Leiden bevonden op maandag 2 september. Lees het interview erover met onze magnificus Carel Stolker. Een dag later hadden we in Den Haag een groot gezelschap bij elkaar om onder leiding van Jessica Kiefte verbetering van de gezondheids-kansen van kinderen in “De eerste 1000 dagen” te bespreken, en te kijken hoe we daar met projecten in de Campus Den Haag een bijdrage aan kunnen leveren. Voor het programma 'Juiste zorg op de juiste plaats' wordt ook op de eerste lijn een beroep gedaan. Klik door naar een opiniërend stuk hierover. En intussen zijn er weer 36 nieuwe AIOS huisartsgeneeskunde en 20 nieuwe AIOS ouderengeneeskunde met hun opleiding begonnen. U leest over een paar aansprekende projecten en publicaties. FIT-HIP, over vallende ouderen en ons Haagse project over de spoedzorg. Verder ook nieuw ELAN, over de ambitie om langzamerhand een groot aantal huisartspraktijken die structureel en naar wederzijdse tevredenheid met ons samenwerken in onderzoek en onderwijs te voorzien van een ‘academische samenwerkingspraktijk’ sticker. De eerste was DeDoc in Den Haag…


Veel leesplezier en we houden u op de hoogte!
Prof dr Mattijs Numans, huisarts, afdelingshoofd   
 
 
 
 
 orem ipsum dolor sit amet, consectetuer elit
Veel inspiratie op werkconferentie"Van preconceptie tot peuter: de eerste 1000 dagen" LUMC-Campus Den Haag
De ontwikkeling die kinderen in hun eerste 1000 dagen meemaken is essentieel voor de verdere levensontwikkeling. Helaas groeien er in Nederland nog veel kinderen op met een ‘valse start’. Tijd voor actie: ongeveer 150 experts uit het medische, sociale en publieke domein kwamen samen om inspirerende praktijkvoorbeelden en vernieuwende onderzoeken met elkaar te delen. 
Keynote spreker was prof. Marian Knight, hoogleraar Maternal and Child Population Health aan de universiteit van Oxford die tevens komend jaar als gasthoogleraar aan het LUMC verbonden zal zijn door middel van de Boerhaave leerstoel.
Lees verder
 
 
 orem ipsum dolor sit amet, consectetuer elit
FIT-HIP: aanpak voor faalangst na heupfractuur
Na een heupfractuur is ruim 60% van de patiënten bezorgd om te vallen. Deze valangst is een belangrijke risicofactor voor een verminderd functioneel herstel. In het FIT-HIP onderzoek werd een gerichte aanpak voor valangst getoetst in 10 organisaties van het UNC-ZH. De verschillen met de reguliere zorg vielen tegen. Waarom?
Lees verder
 
 
 orem ipsum dolor sit amet, consectetuer elit
ELAN deelt sticker uit aan academische huisartspraktijk
Opleiden en wetenschap zijn van groot belang voor de patiëntenzorg van nu en morgen. Steeds meer huisartsen beoefenen beide academische taken, waardoor de academische impact in de regio maximaal wordt. Hen willen wij graag het predicaat ‘Academische praktijk’ geven.
Lees verder
 
 
 orem ipsum dolor sit amet, consectetuer elit
1e ziekenhuisarts in opleiding bij het LUMC loopt stage bij afdeling PHEG
De ziekenhuisarts verleent als generalist de klinische basiszorg in het ziekenhuis. Op dit moment is de 1e aios enthousiast begonnen aan zijn standaard-stage binnen de eerste lijn. Deze wordt, mede op basis van de leerwensen van de aios, ingevuld door de PHEG opleidingen huisartsgeneeskunde en specialist ouderengeneeskunde.
Lees verder
 
 
 orem ipsum dolor sit amet, consectetuer elit
Waarom gaan patiënten met eerstelijns problemen overdag direct naar het ziekenhuis?

Er is de laatste jaren een toegenomen drukte in de acute zorg. Voor zelfverwijzers, die bijdragen aan deze drukte, is in Den Haag overdag een huisartsenpost geopend (de “DagHAP”) om de SEH te ontlasten. Door interviews kregen onderzoekers inzicht in de motieven van zelfverwijzers om niet naar hun eigen huisarts te gaan. 

Lees verder
 
 
 orem ipsum dolor sit amet, consectetuer elit
"Van thuis naar verpleeghuis met kwaliteit van leven” verslag van een levendig UNC-ZH symposium

Een volle zaal, met vertegenwoordigers uit allerlei beroepsgroepen, luistert aandachtig naar de laatste ontwikkelingen rondom betekenisvolle activiteiten bij dementie. Anne Mei The gaf de aftrap met een aantal persoonlijke verhalen. Onderzoekers vanuit PHEG volgden, met veel aandacht voor implementatie in de praktijk.

Lees verder
 
 
 
   
 
MEER NIEUWS
 
   
Vasten als behandeling bij DM2
 
   
Voor u gelezen: publicaties van PHEG
 
   
Mattijs Numans ontvangt LUMC premie 2019
 
   
NEO: Mechanismen van ziekten rond obesitas in beeld
 
   
Kwaliteit van leven toevoegen aan dementie: de Namaste-toolkit compleet
 
   
Overzicht ELAN gehonoreerde data aanvragen
 
   
Uw medewerking gezocht in UNC-ZH en ELAN 
 
 
 
   
 
Agenda
 
   
Donderdag 10 en 29 oktober 2019, LUMC Leiden
'Best practices: opleiden in de praktijk'
 
   
Woensdag 6 november 2019, Leidse Campus Den Haag
'Best practices: opleiden in de praktijk'
 
   
Donderdag 10 oktober, 14 november en 12 december 2019, Leiden
Wetenschapsavonden Ouderengeneeskunde
 
   
Vrijdag 24 januari 2020, Academiegebouw Leiden
Oratie professor Jessica Kiefte - de Jong
 
   
Vrijdag 19 en zaterdag 20 juni 2020, Leiden
Congres Nursing Home Research
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement
...