Leids Universitair Medisch Centrum
29 januari 2021
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief PHEG 
Leidse Lijnen
Meer Nieuws
Agenda
 
 
 
Beste lezer,

Temidden van discussies over vaccinaties, de avondklok, ouderen, de jeugd, de rellen op straat en de toeslagenaffaire, sturen wij u digitaal de “Leidse Lijnen”, de berichten van de LUMC-afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, de eerste in 2021. Het jaar is stevig gestart, we hopen op een goed vervolg met een succesvolle “ontsluiting”…. Uit al onze geledingen is er veel te melden, veelal goed en inspirerend nieuws. Van onze werkconferentie op de LUMC Campus Den Haag vorige week, tot een succesvolle nieuwe “Minor” in het studentenonderwijs, van een interessante promotie tot onderzoek in het hart van de pandemie. En er zijn veel plannen voor het komende jaar. Wij hopen u te blijven boeien en we rekenen op voortzetting van de samenwerking!

Veel leesplezier,

Prof. dr. Mattijs Numans, huisarts, afdelingshoofd
 
 
 
 
Werkconferentie LUMC campus Den Haag
Dinsdag 19 januari jl. was het alweer de 7e keer dat we de jaarlijkse LUMC-Campus Den Haag Werkconferentie organiseerden. Het is het inspiratieplatform voor samenwerking van onze afdeling in de Haagse regio en vooral de geboorteplaats van de meeste projecten die we daar doen. Een digitale werkconferentie dit jaar en dat was nieuw…
Lees verder
 
 
Specialist Ouderengeneeskunde en promovendus, te midden van de Covid-19 hectiek
Het was een inspirerende ochtend bij het Nagasaki-Leiden symposium op 27 nov 2020 “The Clinical Sciences of healthy Ageing”. Maartje Klapwijk, specialist ouderengeneeskunde en promovendus bij PHEG en UNC-ZH, mocht een bijdrage leveren over haar onderzoek naar kwaliteit van sterven bij mensen met dementie. En dat, terwijl ze haar handen vol heeft aan cliënten met Covid-19 in het verpleeghuis!
Lees verder
 
 
Minor Taking care of tomorrow: innovations in primary care
Met onze afdeling en Medische Besliskunde hebben we een nieuwe halve minor ontwikkeld voor derdejaars (Bachelor) geneeskundestudenten. Aan de hand van zeven thema’s maken studenten kennis met de wetenschappelijke context en de toekomst van de eerstelijnsgeneeskunde. De coördinatoren zijn Rianne van der Kleij en Annelieke Petrus: “Casuïstiek uit de verloskunde, jeugdzorg, huisartsenzorg en ouderenzorg wordt ingezet om innovaties vanuit praktijk en wetenschap te illustreren. De eerste groep is “klaar” en enthousiast. De interactie tussen studenten en experts in werkgroepen en korte stages, staat voorop en het werkt.”
Lees verder
 
 
De sneltest op Corona-huisartsenposten in Leiderdorp en Den Haag
Een corona sneltest met een negatieve uitslag vormt onvoldoende zekerheid voor het niet hebben van corona. Want een sneltest die in Nederland dagelijks duizenden keren wordt gebruikt, mist 30 tot 40 procent van de “cases”. Zo blijkt uit onderzoek op de corona-huisartsenposten in Leiderdorp en Den Haag o.l.v. Dr Dennis Mook-Kanamori, onze nieuwe coordinator ELAN huisartsen.
Lees verder
 
 
Omvang huisartsenzorg aan patiënten met Covid-19 in beeld
Het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde zette via ZorgDomein een landelijke registratie op in de periode 14 april-8 juni 2020. Huisartsen uit 2331 (46%) van alle 5020 huisartsenpraktijken in Nederland meldden in totaal 1566 overlijdens (mediane leeftijd: 87 jaar) buiten het ziekenhuis, vooral in Noord-Brabant en Limburg, maar ook in onze regio. Bij 952 (61%) was de SARS-CoV-2-infectie niet aangetoond met een PCR-test.

 Lees artikel

 
 
Versterking bij bedrijfsvoering
Kennismaking met Annette Bak. Zij is begin oktober bij ons komen werken als organisatorisch manager van de afdeling en adjunct hoofd van de Huisartsopleiding. Als arts-epidemioloog, gepromoveerd op een lifestyle onderwerp en voorheen manager bedrijfsvoering bij de radiologie in het AMC, voelt ze zich al snel als een vis in het water. Al zijn er wel heel veel collega’s die ze nog wil leren kennen.

 
Lees verder

 
 
Genieten van een livestream promotie
Naast zijn drukke baan als apotheker in Den Haag, lukte het Pang Man zijn proefschrift af te ronden. De promotie vond plaats op 8 december 2020, nét voorafgaand aan de strengere lock-down. Hij genoot enorm van de mooie afsluitende plechtigheid met 10 aanwezige genodigden, welke op livestream te volgen was. Er waren veel meekijkers, waaronder betrokken (oud) patiënten en verre familie, voor wie soms fysieke aanwezigheid sowieso niet haalbaar zou zijn geweest

Lees de samenvatting van het proefschrift
 
 
UNC-ZH@UNC-ZH - Jan 15
De paradox van COVID-revalidatie: Ouderen getroffen door #COVID19 hebben specifieke #revalidatiezorg nodig. Tegelijkertijd wordt de #grz-capaciteit teruggedrongen. Internationale oproep van oa @wilcoachterberg en Jos Schols@OuderenzorgZLim.

Lees verder
 
 
 
   
 
MEER NIEUWS
 
   
Uw medewerking gevraagd binnen ELAN en UNC-ZH
 
   
Positieve ervaring met onderwijsstage Maatschappij en Gezondheid
 
   
Nieuwe medewerkers van harte welkom
 
   
Komen en gaan van opleiders
 
   
Aios brengt kinderboek uit over dementie
 
   
Landelijke campagne om onnodige vitaminediagnostiek tegen te gaan
 
   
Minicolleges en nieuwe editie (nov 2020) van het boek Kleine kwalen en alledaagse klachten bij ouderen
 
   
Succesvolle vitality club in elke wijk op te zetten
 
 
 
   
 
Agenda
 
   
Dinsdag 2 maart 2021, 13.45u, Universiteit Leiden
Promotie Noortje Pannebakker "Understanding care use of children with complex problems A family and care persepective"
 
   
Dinsdag 18 mei 2021, 15.00u, Universiteit Leiden
Promotie Michelle Kromhout "Caffeine: a cup of care? An exploration of the relation between caffeine consumption and behavioral symptoms in persons with dementia".
 
   
Donderdag 2 september 2021, 15.00u, Universiteit Leiden
Promotie Max van der Sijp "Prognostics of recovery in hip fracture patients"
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement
...