Leids Universitair Medisch Centrum
13 oktober 2016
Lees online versie
 
 

Walaeus Bibliotheek
Nieuwsbrief 75

English Edition
 
 
 
PubMed nieuws
In september is de hele site van PubMed gemigreerd naar een veilige server. De URL is daarom veranderd in een https-adres. Hierdoor kunnen derden niet meer zomaar zien wat u gezocht heeft in PubMed.
Binnenkort worden twee nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan het startscherm van PubMed: Trending Articles en Latest Literature. Bij Trending Articles komen referenties te staan die in PubMed in toenemende mate worden aangeklikt. Bij Latest Literatures,gebaseerd op een innovatie van PubMed Labs, worden de nieuwste referenties getoond uit de populairste tijdschriften.
In deze NLM technical bulletin vindt u hierover meer informatie.
 
 
 
SFX vervangen door 
De SFX-link zoals die onder andere te zien was bij referenties in PubMed is vervangen door Get it @ Leiden. Wanneer u hierop klikt, wordt u doorgeleid naar de Leidse catalogus alwaar gegevens over de beschikbaarheid van het betreffende artikel worden getoond.
 
 
 
EndNote versie X7.5 nu te downloaden
Ook moe van het steeds maar wegklikken van het popup scherm in EndNote dat meldt dat er een nieuwere versie beschikbaar is? Zonder speciale rechten kan men versie X7.5 niet installeren, heeft menigeen al moeten constateren.
Goed nieuws! EndNote versie X7.5 wordt nu beschikbaar gesteld in het LUMC System Centre / Software Centre en is daarmee voor eenieder te downloaden. Eerdere versies worden daarmee automatisch overschreven. De bestaande Libraries draaien dan meteen in versie X7.5 en het storende popup scherm is verdwenen. Kijkt u hier voor de installatie-instructie.
 
 
 
Zoeken in Web of Science
Bij het zoeken in Web of Science is er een keuze in de bestanden die je kunt doorzoeken: de ’Core Collection’ en ‘All Databases’. Onlangs heeft men de default landing pagina veranderd en komt men nu automatisch in de Core Collection. Kies je ‘All Databases’ dan worden nog 5 extra bestanden doorzocht, en verdubbelt het aantal te doorzoeken referenties. 
Lees verder
 
 
 
Open Access
Naast de al bestaande overeenkomsten waarbij de kosten om in Open Access te publiceren zijn afgekocht, zijn onlangs nog drie uitgever-overeenkomsten toegevoegd: Emerald Publishing Group, Royal Society of Chemistry en Walter de Gruyter. Zie voor alle details en de lijst van alle tijdschriften waarvoor de kosten zijn afgekocht de Walaeus Wegwijzer Open Access.
Nogmaals willen wij waarschuwen voor zogenaamde predatory uitgevers. Dit zijn malafide uitgevers die het auteur-betaalt-model van Open Access (de Golden Road) misbruiken met het doel zoveel mogelijk geld te verdienen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de Walaeus Bibliotheek of kijken op Beall’s list, een lijst van dubieuze tijdschriften die regelmatig bijgewerkt wordt door de Amerikaanse bibliothecaris Jeffrey Beall.
 
 
 
Summerschool Data stewardship
Afgelopen zomer vond in het LUMC de Summerschool Data stewardship for Discovery and Innovation plaats. De Summerschool is georganiseerd door het LUMC en Universiteit Leiden in het kader van de LERU Doctoral School Community. Data stewardship speelt een belangrijke rol in de overgang naar Open Science. Het doel is om hergebruik en openbaarheid van onderzoeksdata te maximaliseren.
Lees verder
 
 
 
 
 
vernieuwde Handleiding
De handleidingen voor systematisch literatuur zoeken die u op onze website staan zijn geactualiseerd en opgefrist. Er is een Nederlandse en een Engelse versie beschikbaar.
Zie ook onze Handleidingen-pagina.
 
 
 
Nieuw aangeschaft
The gene : an intimate history / S. Mukherjee. – New York : Scribner, 2016. – ISBN 9781476733500
MEDBIB QU 450/2016-MUKHERJE
 
 
 
"NIH scientists publish new metric to measure the influence of scientific research #LUMC_Leiden"
Volg de Walaeus Bibliotheek op Twitter.
 
 
 
“De grootste bias wordt gecreëerd door de factoren die we kiezen te meten”. 
Proefschrift Leiden "In vivo modelling of normal and pathological human T-cell development" Anna-Sophia Wiekmeijer - MBDISS Wiekmeijer 2016
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement