Leids Universitair Medisch Centrum
2 juli 2018
Lees online versie
 
 
Walaeus Bibliotheek 
Nieuwsbrief 80
English edition
Engels
 
 
 
Gewijzigde openingstijden gedurende de zomermaanden
Van maandag 9 juli t/m vrijdag 7 september is de Walaeus Bibliotheek geopend van 8.30 uur - 17.00 uur. In deze periode zijn er dus geen avondopenstellingen. Als de bibliotheek gesloten is, kunt u de bij ons geleende boeken retourneren in de inleverbox in de garderobe (toegankelijk met uw LUMC badge).
 
 
 
ORCID
Het is van belang dat alle wetenschappelijke publicaties op landelijk en op instituutsniveau goed meetbaar zijn zodat daarmee ook zichtbaar kan worden gemaakt wat het percentage open access-artikelen is. Een eerste stap die u als publicerende LUMC-medewerker kunt zetten is het aanmaken van een ORCID-account.
Als u (al) een ORCID heeft dan kunt u dit registreren in het personeelssysteem Peoplesoft waarin u onder → Persoonsgegevens → Persoonlijke ID's uw ORCID kunt registreren. Op korte termijn zullen vanuit Converis m.b.v. ORCID de artikelen die Open Access geplaatst mogen worden in het Leids Repositorium opgenomen worden.
Zie de Walaeus Wegwijzer ORCID.
 
 
 
De nieuwste versie van EndNote, X8.2, is nu LUMC-breed beschikbaar via het Software Centre
In EndNote X8.2 zijn enige kleine storingen verholpen, onder andere het includeren van niet-PDF bestanden als relatieve links. Ook het probleem dat bij verwijderen van PDF's uit een library, deze niet werden verwijderd uit de .Data map van de library, is opgelost.
Verder is het functioneren van 'Find Full Text' verbeterd en tevens kunt u nu 'drag and drop' gebruiken om .zip, .epub, .mp4 en .mp3 bestanden aan referenties toe te voegen.
- Stand-alone versies voor installatie thuis (zowel Windows als MAC) vindt u via lumc.nl/thuisgebruik.
- LUMC-studenten kunnen EndNote X8.2 (Windows en MAC) installeren via de Blackboardmodule Studentenhelpdesk/Servicedesk > Information
 
 
 
Datasearch
Datasearch is een gratis beschikbare zoekmachine van Elsevier waarin researchdata-verzamelingen gevonden kunnen worden. Deze site is nu nog in test-versie beschikbaar, en heeft als doel om de impact, validiteit, reproduceerbaarheid, efficiëntie en transparantie van wetenschappelijk onderzoek te vergroten door het  het delen en gebruiken van onderzoeksgegevens te vergemakkelijken. Zie ook evt. de FAQ die bij dit bestand horen.
 
 
 
Data-filters in PubMed en PubMed Central
Sinds kort is het mogelijk om tijdschriftartikelen te vinden waar specifieke datasets aan zijn gekoppeld. Zowel voor Pubmed Central (PMC) als PubMed zijn deze data-filters te gebruiken.
Voor PubMed Central zijn de volgende drie filters beschikbaar voor specifieke data:
  1. has suppdata[filter] om artikelen met supplementair materiaal te vinden
  2. has data avail[filter] om artikelen te vinden waarin statements zijn te vinden over de beschikbaarheid en toegankelijkheid van data
  3. has data citations[filter] om artikelen te vinden die citaties naar data-sets bevatten.

Alle drie filters inéén kan ook: met has associated data[filter] kunnen alle drie type artikelen gevonden worden in PMC.

Voor PubMed kan men zoeken met het data[filter] om referenties te vinden met gerelateerde data linksin het SecondarySource ID-veld of het LinkOut - Other Literature Resources-veld (beide onder het abstract te vinden). Voorbeeld: data[filter] AND "Leiden University Medical Center"[ad]: zie de links naar extra gegevens bij deze referenties, naar sytemen zoals ClinicalTrials.gov.

 
 
 
Open Science
De laatste tijd zijn er drie verschillende rapporten en adviezen verschenen met alle drie eenzelfde boodschap: wetenschappelijk onderzoek dient ‘Open’ te worden.
Niet alleen dienen de publicaties van onderzoek ‘gratis’ toegankelijk te zijn. Ook de onderliggende data dienen toegankelijk te zijn volgens de FAIR principes.
Het betreft de volgende publicaties:
  • Het KNAW advies: Big data in wetenschappelijk onderzoek met gegevens over personen
  • De NLM strategie: A Platform for Biomedical Discovery and Data-Powered Health
  • De LERU roadmap: Open Science and its role in universities: a roadmap for cultural change
 
 
 
Paths to Reference - bibliotheekgebruik door studenten
Uit recente internationaal onderzoek, uitgevoerd door Oxford University Press, blijkt dat 75% van de bevraagde studenten vertrouwt op bronnen die de bibliotheek heeft verworven, naast gratis beschikbare bronnen. Dit onderzoek is gepubliceerd als "white paper": 'Paths to Reference: How today’s students find and use reference resources'.
Universitaire studenten gebruiken bibliotheekbronnen voor verschillende doelen zoals onderzoek, onderwijsvoorbereiding, examenvoorbereiding, en lezen in het algemeen. Voor feitelijke, zeer beknopte informatie gebruikt men vaak gratis internet-bronnen, maar voor meer uitgebreide, verdiepende en achtergrondinformatie wordt door studenten met name bibliotheekbronnen benut.
 
 
 
   
 
meer nieuws
 
   
Een overzicht van nieuwe boeken die gedurende de laatste twee maanden werden aangeschaft vindt u in onze aanwinstenlijst.
 
 
 
 
 
"The National Library of Medicine released a new design and improved functionality for the Learning Resources Database"
https://www.nlm.nih.gov/pubs/techbull/mj18/brief/mj18_learning_resources_redesign.html … #Walaeus
 
 
 
Nieuw aangeschaft
Het Vrouwenhart “begeerd en minder miskend”: leidraad cardiovasculair risicomanagement bij vrouwen / Yolande Appelman,  Jeanine Roeters van Lennep. – 2e editie. – Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2017. – ISBN 9789036818094. – WG 100/2017-APPELMAN
 
 
 
"Het is beter patiënten te wijzen op gedrag dat hun gezondheid kan bevorderen dan ze terecht te wijzen voor ongezond gedrag in het verleden"
Proefschrift Leiden "Obesity-related rsik factors for impaired lung function." Willemien Thijs - MBDISS Thijs 2018.
 
   
 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement